Accesul la fonduri e un pic mai lejer pentru întreprinzătorii rurali

teren agricol

Solicitanţii de finanţări prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) nu mai au obligaţia de a prezenta contracte de arendă încheiate pe o perioadă de minimum zece ani.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a eliminat această condiție obligatorie, care le-a dat până acum serioase bătări de cap aspiranţilor la fondurile nerambursabile.

Aşadar, fermierii care doresc să acceseze bani europeni pot prezenta contracte de arendă pe perioade mai scurte. Există, însă, o excepţie referitoare la înfiinţarea şi reconversia plantaţiilor pomicole, caz în care contractele de arendă sau concesiune asupra terenurilor trebuie să aibă o valabilitate de cel puţin 15 ani, iar în cazul plantațiilor de viță-de-vie, pepinierelor, culturilor de căpșun, zmeur, mur, coacăz și agriș, perioada minimă rămâne de zece ani.

Recent, agenţia pentru finanţarea Investiţiilor Rurale a lansat sesiuni de preluare a cererilor de finanţare pentru cinci categorii de investiţii, fiind vorba despre măsurile şi submăsurile 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”, 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, 16.4 – „Cooperare lanţul scurt” şi 16.4a – „Cooperare lanţ scurt sector pomicol”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *