Absolvenți ai generației ’73 TCM se vor întâlni cu studenți ai Facultății de Mecanică din Timișoara, la festivitatea de deschidere a anului universitar
Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023/2024 de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Politehnica Timișoara le va oferi studenților oportunitatea de a-i întâlni pe câțiva dintre foștii absolvenți ai unei generații remarcabile, o generație care a confirmat, prin rezultatele obținute de-a lungul carierei profesionale, renumele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România.
În jur de 25 de absolvenți de TCM ai generației 1973 vor fi prezenți, în 25 septembrie, la deschiderea anului universitar al facultății. Dintr-o grupă de 125 de studenți admiși la specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM), au absolvit 76. În acele vremuri, când admiterea într-o instituție de învățământ superior presupunea promovarea unui examen riguros (cu o concurență foarte mare), studenții care abandonau studiile nu o făceau din cauza lipsei de interes față de învățământ, ci pentru că era o facultate grea.
Toți absolvenții generației ’73 au avut reușite profesionale importante, ajungând ingineri-șefi, directori de întreprinderi, coordonatori de departamente, șefi de proiectări, cadre didactice universitare, unii în țară, alții în străinătate. După Revoluția din 1989, o parte dintre ei și-au desfășurat activitatea în segmentul privat.
Este generația care a prins schimbarea de regim, schimbarea de mileniu, schimbarea de secol și trei revoluții tehnologice. Au fost uniți și avut parte de o studenție memorabilă, adunând, de-a lungul anilor, multe momente frumoase.
S-au revăzut la aniversările de 10, 15, 20, 25, 30, 25, 40, 45 de ani de la absolvirea facultății. Tot mai puțini, din cauza problemelor de sănătate accentuate odată cu vârsta sau a unor impedimente de ordin personal, iar alții, pentru că nu mai sunt în viață.
La aniversarea de 45 de ani, a fost prezent academicianul Aurel Nanu, pe atunci în vârstă de 93 de ani, unul dintre pionierii prelucrărilor neconvenționale din lume. Anul acesta, la aniversarea de 50 de ani de la absolvirea facultății, va fi prezent fostul rector Ioan Gheorghe Carțiș.
Generația absolvenților de TCM 1973 a avut parte de profesori titani, dar și de o studenție frumoasă.
”Noi l-am avut profesor pe Silaș Gheorghe. În ’68, când ne preda nouă, profesorul Silaș mergea o dată pe lună la Oxford să țină cursuri despre ciocnirile elastice, plătite de Coroana Regală. Când venea la noi la curs și deschidea ușa, intrau doi conferențiari, doi doctori ingineri, 15 șefi de lucrări, zeci de de asistenți. Această echipă, obligatoriu, asista la toate cursurile dumnealui. Așa proceda dumnealui cu toată Catedra de mecanică. În fiecare săptămână, Catedra de mecanică dădea lucrare cu domnul profesor”, își amintește inginerul Gheorghe Bradea, unul dintre absolvenții TCM ai generației ’73 care se îngrijește de organizarea întâlnirilor aniversare cu foștii colegi de facultate.
Anii le-au pus în desaga vieții multe povești frumoase și interesante. ”Sandviciul studenților din Timișoara, care nu stăteau în cămine și nu mâncau la cantină, era ”pită cu ratotă și cu ceapă verde”, își amintește Gheorghe Bradea:
„Niciunul dintre noi nu provenea din familii de elită. Am fost împreună toată facultatea și am fost foarte uniți. A fost altfel.”
Aproape toți au făcut împreună armata, după absolvirea facultății. Apoi, după repartiție, cum se obișnuia în acele vremuri, s-au răspândit prin diferite zone ale țării, alții plecând, mai târziu, în țări străine. Chiar și în perioada demult apusă, când nu existau mobile și nu toată lumea avea telefon fix, au găsit întotdeauna căi prin care să ia legătura unii cu ceilalți. ”Inginerul trebuie să găsească soluții, nu explicații”, conchide inginerul Bradea.
Nimic de zis, profesorul Silaș era, pentru România, o valoare, dar de aici și pana la……Oxford e o cale lunga. În primul rand de limba. Romanii acelor ( comuniste) vremuri stiau o singura limba: romana. Legende sunt multe.