Absenteism și dezamăgire la USR Timiș, după alegerea consilierilor locali

Absenteism și dezamăgire la USR Timiș, după alegerea consilierilor locali

Absenteism și dezamăgire la USR Timiș, după alegerea consilierilor locali

Uniunea Salvați România a reușit o contraperformanță la nivelul județului Timiș, dar și la nivel național, la alegerile locale din 9 iunie 2024. Ca urmare, Cătălin Drulă și-a dat demisia din funcția de președinte al partidului și s-a organizat un prim tur de alegeri, în urma căruia Elena Valerica Lasconi, primărița orășelului Câmpulung, a fost aleasă ca președinte național.

Inițial, președintele USR Timiș, Dominic Fritz a anunțat o posibilă candidatură pentru funcția de președinte la nivel național, dar eșecul era previzibil, astfel că a preferat varianta elegantă: cea a problemei de legalitate privind lipsa cetățeniei române, care teoretic trebuie deținută pentru a fi președintele unui partid înființat și în funcțiune în România.

Lasconi, președinte cu mai puțin de jumătate din voturile membrilor de partid

Mobilizarea membrilor și scindarea taberelor este însă evidentă. Marile nemulțumiri pleacă de la cele vechi, privind conducerea tricefală Barna-Ghinea-Voiculescu, lipsa de inițiativă și rezultatul slab la alegerile locale în mandatul lui Drulă, acuzat și de o atitudine autoritară de mulți șefi de filiale și simpli membri și până la faptul că, pe 9 iunie 2024, USR a reușit să păstreze doar două primării de mari orașe, București (cu un primar independent susținut de USR) și Timișoara, un primar de oraș mic, Câmpulung, și câteva comune.

Marile pierderi s-au înregistrat la Sectorul 1 București și la Primăria Brașov. Media pe țară, în cadrul Alianței Dreapta Unită, a fost de 5,60%, un scor catastrofal, dar care reflectă faptul că partidul s-a axat doar pe promovarea celor câțiva lideri din marile orașe și pe promovarea fostului președinte, Drulă.

De altfel, la scrutinul intern din 26 iunie, Elena Lasconi a câștigat alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al partidului, cu 68% dintre voturile celor prezenți online sau fizic.

Votul pentru alegerea noului președinte al USR a durat două zile. Pe lângă liderul de partid, la Congresul USR a fost votat și noul Birou Național, organism care poate bloca deciziile preşedintelui. Votul s-a desfășurat online, la proces participând toți membrii de partid. Teoretic.

Au participat însă toți membrii? În anul 2020, USR se lăuda cu un efectiv de peste 55.000 de membri cotizanți și cu drept de vot intern.

În anul 2024, la aceste alegeri interne, nimeni nu a mai avansat nicio cifră. Mai mulți analiști politici au estimat că numărul membrilor cotizanți activi la nivel de țară este între 23 și 21 de mii, mai puțin de jumătate față de acum patru ani.

CITEȘTE ȘI: Propunere inedită: noii consilieri locali și județeni să învețe problemele administrației încă de acum, pentru a eficientiza actul de guvernare locală

Acest lucru s-a produs prin plecarea lui Dacian Cioloș și a echipei și membrilor REPER, fost PLUS, dar și a multor useriști care nu s-au mai regăsit în noile ecuații politice.

Cu toate acestea, procentul de 68% obținut de Lasconi pe 26 iunie îl reprezintă votul a 44,25 % dintre membrii USR, cifra exactă dată de partid fiind de 11.333 de votanți, ceea ce ar însemna că oficial partidul are aproximativ 23 de mii de membri cu drept de vot.

Și mai înseamnă că, la votul intern din 26 iunie, absenteismul a fost de 55%, mai mult de jumătate dintre membrii activi de partid neparticipând la scrutin.

alegere Lasconi

“Bine, nu știu câtă lume și-o amintește pe Elena Lasconi de pe vremea când era jurnalistă și făcea emisiuni despre vrăji, oameni care s-au întâlnit cu zâna pădurii, exorcizări, fenomene paranormale. Cum? Păi da, cam ăsta era jurnalismul ei la Pro, verificați!

O alergătură constantă pe rating. A, și mai făcea și prăji. Adică are public și de la Dragnea, dacă se pune problema.

Dar mi se pare fun că noi vorbim de poziția ei în raport cu avortul, educația sexuală și comunitatea LGBTQ, când, de fapt, eu nu știu cât e real din acest personaj public și cât nu.

Nu știu cât e fenomen paranormal și cât e goana după a fi văzut și urmărit de public. Nu știu cât e despre a sfinți instituțiile publice (la propriu) sau despre a se vorbi despre asta.

Ce vreau să zic e că eu nu pot să fiu acolo, cu Lasconi, pentru că sunt convinsă că nimeni n-o cunoaște pe Lasconi.

Poate numai fiică-sa și încă vreo câțiva cu care a împărțit un acoperiș de-a lungul vremii. Sigur, a câștigat alegeri.

Într-o comunitate mică, echivalentul a trei comune. N-aș împinge în lupta cea mare genul ăsta de profil. Chiar dacă aș fi convinsă că toate zânele și prințesele și ființele magice sunt favorabile ei în perioada următoare”, a scris, pe Facebook, jurnalista Carmen Dumitrescu de la Investigatoria / Media Quality, acum o săptămână.

La Timișoara lehamitea e mare… cam 5 procente

Un test înaintea alegerilor interne generale din 26 iunie s-a petrecut cu o zi înainte, pe 25 iunie. Atunci a avut loc a doua convocare a Adunării Generale a filialei locale USR Timişoara pentru alegerea delegaţilor la Conferinţa Judeţeană a filialei USR Timiş.

Dintr-un total de 1.391 de membri cotizanți, Dominic Fritz a reușit să mobilizeze la vot doar… 76 de useriști. Adică 5,46 % dintre membrii USR Timiș cu drept de vot l-au și exercitat.

Absenteism și demobilizare totale, chestiuni care au ridicat multe semne de întrebare și agitație pe grupurile interne de WhatsApp ale USR Timiș, în după-amiaza de 25 iunie.

Mai mulți membri ai USR Timiș s-au plâns de rezultatele slabe din alegeri dar și de faptul că liderii județeni ai partidului nu s-au preocupat de bunul mers al lucrurilor, în special în Primăria Timișoara.

Un alt subiect de nemulțumire justificată a fost nominalizarea pe criterii netransparente a viitorilor consilieri locali și județeni. De altfel, comentariile acide pe grupurile interne, ale lui Alin Ciobanu, fac deliciul presei locale de mai bine de doi ani.

Ultimul astfel de scandal s-a lăsat cu excluderea din grupul de comunicare internă a unuia dintre membri, care nu a făcut altceva decât să le atragă atenția lui Dominic Fritz și Ruben Lațcău că trebuie să clarifice mai multe lucruri din primărie, care sunt semnalate în presă.

În cazul ultimei „exmatriculări”, reproșurile erau vizavi de investigația jurnaliștilor de la Opinia Timișoarei privind „loviturile” urbanistice și de construcții pe care le dau cuplul de arhitecți useriști Răzvan Negrișanu, consilier local, și Gabriel Almăjan, arhitect șef la Primăria Timișoara.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Absenteism și dezamăgire la USR Timiș, după alegerea consilierilor locali

  1. la gara cu ei. peste 4 ani vor fi la 2%. le reimprospatez memoria cu sloganul pnl-usr cu care au castigat alegerile din 2020 – si au vrut sa-l repete si in 2024. iata ca acela se intoarce impotriva lor. iar personal le dau si eu ce mi-au dat ei in astia 4 ani … x2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *