A trecut în neființă, la 101 ani, Lucia Ambruș-Crulițchi, fondatoare și solistă a Operei de Stat din Timișoara

A trecut în neființă, la 101 ani, Lucia Ambruș-Crulițchi, fondatoare și solistă a Operei de Stat din Timișoara

Lucia Ambruș-Crulițchi, membră fondatoare și solistă a Operei de Stat din Timișoara, a trecut în neființă, la vârsta de 101 ani, a anunțat familia.

„Cu tristețe în suflet anunțăm că a trecut la cele veșnice soprana LUCIA AMBRUȘ (căsătorită Crulițchi).

Născută la Cluj-Napoca la data de 31 decembrie 1921, a fost atrasă de mică de frumusețea artelor, părinții cultivându-i calitățile artistice.

A absolvit cursurile liceale la Timișoara și mai apoi cursurile Institutului de Artă, secția canto.

Se angajează în anul 1946 la Opera din Timișoara, mai întâi în corul instituției, iar din anul 1949 în calitate de solist vocal, abordând rolurile solistice din operele și operetele aflate în repertoriul instituției, timp de 20 de stagiuni.

În bogata activitate de solist vocal, datorită calităților sale vocale și scenice, Lucia Ambruș și-a inclus în repertoriu dificile roluri solistice din genuri diferite, din creația compozitorilor: Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Pietro Mascagni, Ruggiero Leoncavallo, Jules Massenet, Charles Gounod, Johann Strauss, Filaret Barbu, Gherase Dendrino, Franz Lehár.

Pentru a oferi o imagine asupra dimensiunii titlurilor sale din repertoriu sau pentru a menționa numărul de spectacole în care a interpretat aceste roluri, Rodica Giurgiu menționează în Monografia Operei din Timișoara, că în primele șapte stagiuni ale instituției, Lucia Ambruș a realizat 12 roluri în 234 de apariții scenice.

Lucia Ambruș a continuat până la pensionarea sa din data de 31 decembrie 1969 să interpreteze cu succes de public cele mai îndrăgite roluri din spectacolele de operă și operetă aflate în repertoriul instituției, alături de colegii de scenă ai Operei timișorene sau colaborând cu nume sonore ale scenelor lirice naționale și internaționale.

A fost îndrăgită și apreciată de toți cei care au cunoscut-o, dovedindu-se un om prietenos, cald și înțelegător. Îi vom păstra o caldă și neștearsă amintire!

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Condoleanțe familiei îndoliate!”, a transmis Opera Națională Română din Timișoara.

Înmormântarea va avea loc în Cimitirul din Calea Lipovei, miercuri, 1 februarie 2023, la ora 14.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *