A scăzut vârsta de îmbolnăvire în afecțiunile oncologice. La cabinetul de oncologie medicală al Spitalului Județean Timișoara, cel mai tânăr pacient are 2 2 de ani

Aparatură nouă de peste 30 de milioane de lei, adusă la Spitalul Judeţean din Timişoara în ultimele zece luni

A scăzut vârsta de îmbolnăvire în afecțiunile oncologice. La cabinetul de oncologie medicală al Spitalului Județean Timișoara, cel mai tânăr pacient are 2 2 de ani

Din ianuarie 2022 și până în prezent, la cabinetul de oncologie al Spitalului Județean Timișoara sunt înregistrate 1100 de consultații, cu 30 la sută mai mult față de anul 2021. Vârsta pacienților este între 22 și 92 de ani.

“Majoritar sunt afecțiuni oncologice digestive (colon-rect, intestin subțire, pancreas, stomac) apoi urmează cele mamare și pulmonare.

Boala se vindecă pe fondul unui psihic bun. Un stil de viață moderat, cu măsură bună în toate, tratamentul urmat corect și colaborarea cu un medic psihiatru cu competență în psihologie.

Pentru că a scăzut mult vârsta de îmbolnăvire în oncologie, tinerii, de pildă, au mare nevoie de dialogul cu un psihiatru.

CITEȘTE ȘI: Marele premiu la Loto 6/49 a fost câștigat: Aproape 4 milioane de euro, cu un bilet de 21,5 lei

Un diagnostic de boală oncologică te zdruncină”, spune dr. Georgiana Moise, medic primar oncolog la Spitalul Județean Timișoara.

Potrivit acesteia, „Maladia aceasta poate avea diverse complicații în funcție de localizarea ei în corp iar impactul psiho-emoțional pentru pacientul care vine la cabinetul de oncologie, este major.

De altfel, este și recomandat ca acesta să fie însoțit, cel puțin la prima consultație, de o rudă, un apropiat, un prieten foarte bun.

Pe de altă parte, pacientul reține aproximativ 30 la sută din informațiile pe care le primește în cabinet. Sunt informații noi, e firesc, însă și starea emoțională influențează capacitatea sa de absorbție.

În condițiile în care, în acest cabinet, o consultație durează aproape o oră”. Cabinetul de oncologie medicală din Ambulatoriul de la Spitalul Județean Timișoara se adresează, în general, pacienților care au un status de performanță relativ bun adică sunt autonomi, duc o viață normală, muncesc, au viață de familie.

Tratamentul pe care îl primesc vine în urma unor evaluări de specialitate și, obligatoriu, după o confirmare histo-patologică: Biopsia luată din tumoră a fost trimisă la un specialist în anatomie-patologică care eliberează un examen histo-patologic.

Cu această confirmare vin pacienții la medicul oncolog, împreună refac înapoi traseul bolii și, ulterior, treptele unui tratament care să vindece.

Impactul emoțional uriaș resimțit de pacient îi determină și pe aparținători (familie, prieteni etc) să gândească mai atent la stilul personal de viață.

În consultație, medicul oncolog tratează pacientul și face prevenție cu însoțitorul său.

“E un câștig deoarece oamenii își iau informațiile de la specialist și nu din surse neautorizate, chiar dacă ei nu sunt bolnavi. Este o formă de medicină personalizată și adiacent de prevenție.

Pentru mine e o izbândă de fiecare dată când vad pacientul plecând optimist și surâzând”, spune dr. Georgiana Moise.

Creșterea cazurilor de îmbolnăvire mai arată și că oamenii merg mai des la medic pentru controale de rutină, investigații simple, analize de laborator etc.

Au devenit mai conștienți și vor să renunțe la un stil de viață dezordonat și la alimentația nepotrivită. „Instrumentul unui tratament este medicația.

În cazul în care boala progresează, se schimbă și linia de tratament deci există soluții însă ceea ce recomand frecvent sunt investigațiile de laborator, măcar o dată pe an adică analize de sânge, testul Babeș Papanicolau, PSA pentru prostată și orice altă investigație considerată de medicul de familie că ar fi relevantă.

Sunt trei-patru pacienți noi pe zi la cabinet care primesc o veste proastă.

Este afectat pacientul, familia, cercul de prieteni, colegii de serviciu și, deopotrivă, medicul oncolog.

Pacienții cu boală oncologică au nevoie de support, de prioritate la toate serviciile medicale, au nevoie de înțelegere și acceptare. Frica de a începe chimioterapia e foarte mare.

Se nasc tulburări psiho-somatice, anxietate, depresii chiar“,spune dr. Georgiana Moise.Cabinetul de oncologie medicală al Spitalului Județean Timișoara funcționează din 2018 în clădirea Ambulatoriu (Policlinică).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *