A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector a Politehnicii din Timişoara

coleta de sabata

Comunitatea academică din Timișoara a primit, în această după-amiază, o veste tristă. Prof. emerit dr. ing. Coleta de Sabata, singurul rector femeie din istoria Politehnicii Timișorene, a plecat la cele veșnice, la vârsta de 86 de ani.

„Universitatea Politehnica Timișoara anunță cu durere încetarea din viață a prof. emerit dr. ing. Coleta de Sabata, personalitate polivalentă, om de știință și cultură, excepțională scriitoare, promotoare cu pasiune a instituției și a valorilor sale, fost rector al UPT în perioada 1981 – 1989, precum și membru de onoare al Fundației Politehnica. Prof. emerit dr. ing. Coleta de Sabata va rămâne mereu în istoria Universității Politehnica Timisoara, o instituție la a cărei dezvoltare a contribuit și asupra căreia și-a lăsat amprenta, dar și în inimile tuturor celor care au avut onoarea să o cunoască. Sincere condoleanțe familiei și întreaga noastră compasiune. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Politehnicii.

CITEȘTE ȘI: 20 de pacienți români au fost transferați în Ungaria în decurs de două zile

Prof. emerit dr. ing. Coleta de Sabata s-a născut pe 5 Ianuarie 1935 la Arad. În anul 1952 a absolvit Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad iar în 1957 Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Timișoara. În anul 1966 a obținut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. Din anul 1971 a fost membru al Societății Europene de Fizică iar apoi a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic Timișoara, urcând toate treptele didactice. În anul 1981 a devenit Rector al Institutului Politehnic Timișoara, funcție pe care a deținut-o pe durata a două mandate, până în noiembrie 1989.
Din anul 1990 a fost profesor consultant și conducător de doctorat în domeniul energiei solare, rezultatele obținute fiind publicate atât în cărți cât și în reviste de profil, precum ”Thermal Science Journal.”

CITEȘTE ȘI: Arafat: Trebuie oprit microfonul tuturor celor care îndeamnă lumea să NU se vaccineze

Totodată, a condus în calitate de director de programe circa 50 de contracte de cercetare.
După anul 1989 s-a dedicat tot mai mult activității literare, scriind atât beletristică, cât și lucrări de prezentare a unor personalități și realizări tehnice din Banat. A publicat o seamă de lucrări cu caracter monografic și istoric, precum și un număr important de cărți de literatură și cultură.

Dumnezeu să o odihnească în pace!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *