A murit clovnul Siminică. A fost cel mai iubit artist de circ din România

Ieri seară s-a stins din viață cel mai iubit artist de circ din România, Siminică, pe numele lui real Simon Avram, la vârsta de 81 de ani.

În ultimele două săptâmâni a fost internat la spitalul Floreasca, din caza mai multor probleme de sănătate care îl chinuiau de ani buni și care, în ultima perioadă, îl țineau imobilizat la pat.

Libertatea i-a luat, în luna august, ultimul interviu, în care maestrul și-a spus ofurile și le-a cerut oamenilor din România să nu se mai refere la ce se întâmplă în politică pronunțând cuvântul ‘circ’.
Siminică’ s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini’, tatăl său cînta la trombon și realiza pasaje comice iar mama sa era „amazoană’ și, în timpul liber, vînzătoare la case de bilete.

De la vârsta de 5 ani, a preluat tradiția familiei. La doar 7 ani și-a făcut debutul în arenă într-un spectacol în care executa atât numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri.

Sora lui a murit în arenă

În 1953 participă împreună cu sora sa Elena la Festivalul Mondial al Tinereții din București executînd numere de acrobație. Dar viața Elenei s-a încheiat în mod tragic, la numai 19 ani, în timpul unui spectacol susținut la Râmnicu Vâlcea.

Trapezul la care executa numărul s-a rupt, iar Elena, însărcinată în 3 luni, a căzut de la 15 metri înălțime, în fața a peste 3 000 de spectatori.

În 1954 Siminică a devenit angajat al Circului de Stat din București.

În 1957, însă, a demisionat din Circul de Stat în urma unor divergențe politice cu conducerea de atunci a Circului și ajunge să descarce vagoane cu scînduri în Gara Obor pentru o sumă de 20 de lei pentru un vagon descărcat.

Reușește într-un final să revină în Circul de Stat fiind angajat însă… recuziter. Cînd ducea materialele în arenă toată lumea începea să rîdă crezînd că-l aplaudă pe Siminică în noul său rol.

În cele din urmă, după ce acrobatul Franți Petrescu se îmbolnăvește, trebuind să fie înlocuit, Siminică revine în arenă cu un succes imens.

Maestrul Siminică a suferit, de-a lungul carierei sale, 8 fracturi de mâini și picioare, unul din cele mai grave accidente producîndu-se în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele cînd s-a rupt o frînghie la trapez și a căzut de la 12 metri înălțime, conform libertatea.ro.

VEZI MAI MULTE AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns