A. Lazăr răspunde acuzaţiilor privind activitatea sa la Aiud şi cazul disidentului Iulius Filip/ Întrebat dacă-şi retrage candidatura sau îşi dă demisia: „Nu ar fi în interesul societăţii”

augustin lazar 1

Procurorul general al României susţine declaraţii de presă privind „clarificarea unor afirmaţii lansate în spaţiul public”, după ce a fost acuzat în spaţiul public că ar fi refuzat de două ori eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, că nu are nicio emoţie privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul referitoare la acuzaţiile că ar fi refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip, precizând că nu este ofiţer al fostei Securităţi.

„În ultimele zile câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut. Mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, magistrat, român.

E prima oară când mi se intâmplă aşa ceva şi e sfidător pentru un procuror cu o carieră îndelungată. În acest context doresc să fac precizările că nu sunt ofiţer, agent al fostei Securităţi sau al unui serviciu de informaţii.

Am făcut şi eu Armata şi sunt rezervist al Armatei Române. Sunt plin de mândrie că am fost genist la o unitate din Timişoara şi sunt şi acum trecut în rezerva Armatei Române. Acest fapt e demonstrat de concretizările în adeverinţele CNSAS eliberare începând cu 2009, 2014 şi 2019, lucruri care pot fi verificate. În cursul anului trecut, CSM pentru a se asigura că nu are colaboratori printre membri săi a mai cerut o verificare, iar în februarie a venit cu ultima adeverinţă”, a declarat Augustin Lazăr, într-o declaraţie de presă.

Procurorul general a precizat că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist.

„Nicio funcţie de conducere. Mapa mea e la CSM, poate fi văzută, verificată şi se vede că Revoluţia m-a prins ca procuror care se ocupa de infracţiuni comise cu violenţă. Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Aceste fapte, cineva care face o minimă verificare constată că erau făcute în justiţia militară. Şi-a pus cineva această întrebare?”, a completat Lazăr.

Lazăr, întrebat dacă-şi retrage candidatura sau îşi dă demisia: Nu ar fi în interesul societăţii

Augustin Lazăr a lăsat de înţeles, marţi, că nu-şi va da demisia şi nici nu-şi va retrage candidatura pentru un al doilea mandat, precizând că aceste lucruri nu ar fi în interesul societăţii. Procurorul general a precizat că nu reprezintă interesele politice ale celor care vor să „manevreze”.

„Credeţi că ar fi în interesul societăţii? Care e rolul procurorului general? Eu ar trebui să reprezint interesele politice ale celor care vor să manevreze? Am pornit la această procedură nu să mă retrag, ci ştiind că am avut realizări care ar trebui să continue. Nu ar fi bine ca aceste dosare să continue şi ca adevărurile să iasă la suprafaţă?”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul general susţine că nu a văzut scrisoarea în original transmisă comisiei de către disidentul anticomunist Iulius Filip.

„Într-adevăr am avut şi eu această surpriză să văd o scrisoarea trimisă în urmă cu 33 de ani şi de care am aflat acum în presă. Acum am văzut că acea corespondenţă a lor era foarte bine cenzurată şi toate scrisorile care nu îndeplineau criteriile, nu ştiu foarte bine care erau, ci erau puse la dosar. Nu am văzut originalul. Dacă e adevărat, e impresionantă şi descrie modul în care trataţi aceşti deţinuţi şi cum s-au făcut nişte sancţiuni, în maniera în care erau sancţionaţi. Dacă e adevărat acea scrisoare, ea ar fi trebuit verificată de procurorul militar, care trebuia să verifice comportamentul militarilor”, a completat Lazăr.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, căruia din ce în ce mai multe personalităţi şi politicieni îi cer să-şi retragă candidatura, va susţine miercuri interviul în faţa ministrului Tudorel Toader pentru un nou mandat.

Primii care s-au sesizat după ce actualul procuror al României a fost acuzat că ar fi refuzat eliberarea condiţionată a disidentului Iulius Filip au fost inspectorii de la Inspecţia Judiciară. Verificările sunt în curs la instituţia condusă de Lucian Netejoru.

În acest context, CNSAS a decis reverificarea trecutului lui Lazăr, după ce în spaţiul public au apărut informaţiile referitoare la perioada când acesta a îndeplinit periodic şi atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare. Verificările sunt şi la această instituţie în curs, scrie mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “A. Lazăr răspunde acuzaţiilor privind activitatea sa la Aiud şi cazul disidentului Iulius Filip/ Întrebat dacă-şi retrage candidatura sau îşi dă demisia: „Nu ar fi în interesul societăţii”

  1. Este clar ! Se crede un geniu,avand armata facuta la genisti ! „Nu este in interesul societatii”,spune ironic ,vopsitul Vulpasin .Da ,si vulpea schimba blana,dar naravul,ba! Voit a confundat bratarile dacice cu cele metalice>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *