A început referendumul pentru familie! Timișenii, chemați să voteze modificarea Constituției. UPDATE: A doua zi de vot

1 2

Referendumul pentru familie are loc sâmbătă și duminică (6-7 octombrie), între orele 7 și 21.

Consultarea directă a cetățenilor este organizată ca urmare a inițiativei civice a trei milioane de români, a căror propunere legislativă de modificare a Constituției a fost adoptată de Camera Deputaților și Senat și a fost declarată ca fiind constituțională de către Curtea Constituțională a României.

Coaliţia pentru Familie a demarat în anul 2015 strângerea de semnături pentru revizuirea Constituţiei, inițiativa primind de la bun început susținerea Mitropolitului Banatului, Ioan Selejan.

Textul actual al Legii Fundamentale (art. 48, alin. 1) definește căsătoria ca o uniune liber consimțită între ”soți”, în timp ce propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între ”un bărbat şi o femeie”.

Costul total al organizării referendumului pentru familie se ridică la 163,712 milioane de lei.

”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”

Pe buletinul de vot va fi înscrisă o singură întrebare: ”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Întrebarea nu putea fi explicită, deoarece aceasta este formularea standard impusă de Legea nr. 3/2000 privind referendumul. Cetăţeanul va răspunde prin punerea ștampilei cu “votat” pe una dintre căsuțele ce cuprind sintagma “DA”, respectiv “NU”, în funcție de decizia personală liber exprimată și neviciată a fiecăruia.

Votul ”DA” este dat pentru ca în Constituție, care se modifică doar prin referendum, să fie scris că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Aplicarea ștampilei în dreptul cuvântului ”NU” înseamnă că sunteţi de acord ca în legea fundamentală să rămână stipulat că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

De câte voturi este nevoie pentru aprobarea unui referendum?

Conform legii, condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, adică 5.675.246 (luând în calcul listele din decembrie 2016, unde au fost înscriși 18.403.044 de alegători).

Aprobarea modificării Constituției necesită opțiunile a 25 la sută dintre cei cu drept de vot, adică 4.600.761 de cetățeni care răspund cu ”DA”.

Cetățenii care, în ziua referendumului, se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscriși în lista electorală pot să își exercite dreptul de vot la orice secție, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.

Ce urmări poate avea modificarea Constituției?

În cazul în care referendumul este validat, iar Constituția va fi modificată, în România se vor putea căsători doar persoane de sexe diferite, respectiv un bărbat cu o femeie. Acest lucru nu va putea fi schimbat decât în urma unei alte consultări directe a cetățenilor.

Modificarea Constituției este în concordanță cu Codul civil care precizează, în art. 271, că în România căsătoria ”se încheie între bărbat și femeie”, iar în art. 277 arată că ”este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex”.

Codul civil poate fi însă modificat în Parlament, prin propunerea legislativă a unui grup de interese sau prin ordonanță de urgență de către Guvern, fără consultarea și aprobarea cetățenilor țării.

Fiind Legea fundamentală a statului, Constituția impune o solemnitate a procedurii legislative de inițiere și adoptare a revizuirii sale, total diferită față de procedura urmată spre adoptare a oricărei alte legi organice sau ordinare.

Corpul electoral alcătuit din totalitatea cetățenilor României cu drept de vot este participantul direct și decisiv în procesul de modificare a Constituției, iar actul de aprobare prin referendum a legii de revizuire nu mai poate fi contestat.

 

UPDATE: Până la ora 10 a zilei de sâmbătă, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României s-au prezentat, la nivel național, 177.941 de persoane, din cei 18.278.496 de alegători aflați pe listele electorale permanente, ceea ce înseamnă o prezență de 0,97 la sută.

Votul se desfășoară astăzi și mâine, secțiile de votare fiind deschise între orele 7 și 21.

În județul Timiș, unde sunt deschise 597 de secții de votare și sunt așteptate 624.243 de persoane aflate pe listele electorale, au votat, până la ora 10.6.437 de alegători, adică 1, 03 la sută.

Următoarele date vor fi anunțate pentru prezența la vot la ora 13.

UPDATE 1: Conform datelor anunțate de Biroul Electoral Central, prezența la vot la ora 13 (anunțată la ora 14,30) a fost, la nivel național, de 2,54 la sută. În județul Timiș, aceasta s-a situat ceva mai sus de media națională și a ajuns la 2,76 la sută.

UPDATE 2: Prezența la vot continuă să fie slabă în întreaga țară în prima zi a referendumului pentru familie. Au fost la urne, până la ora 16, 692.002 votanți, adică 3,78 la sută din românii aflați pe listele electorale.

În județul Timiș, s-au prezentat 25.948 de persoane, ceea ce înseamnă 4,15 la sută din alegători.

UPDATE 3: La finalul primei zile a referendumului, prezența la urne la nivel național a atins abia 5,72 la sută. Din cele 1.046.582 de persoane care au votat, cea mai mare parte au fost din mediul urban – 636.435, față de doar 410.148 din mediul rural. Timișenii au avut o prezență peste media pe țară, de 6,31 la sută, ceea ce înseamnă că au votat 39.438 dintre cei peste 640.000 de alegători aflați pe listele electorale. Pentru validarea referendumului este necesară o prezență la vot de cel puțin 30 la sută.

UPDATE 4: Duminică, cea de-a doua zi a referendumului național pentru redefinirea familiei în Constituție, a început tot cu o prezență destul de redusă la vot, de 7,24 la sută la nivel național și 7,41 la sută în județul Timiș, până la ora 10.
La ora 13, situația se prezenta astfel: 11,67 la sută la nivel național și 10,96 la sută în Timiș, pentru prima oară cel mai vestic județ al țării situându-se sub medie.

În continuare, alegătorii români din mediul urban votează mai mult decât cei din rural, cu 1.150.608 de alegători prezenți la urne față de 983.971.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *