A fost odată un Teatru de vară în Parcul Rozelor

roze 3

În urmă cu aproape patru ani, furtuna din 17 septembrie 2017 a distrus, printre altele, și scena din Parcul Rozelor, pe care s-au desfășurat, de-a lungul timpului, numeroase spectacole de toate facturile, dintre care putem aminti Festivalul Inimilor sau Festivalul de Operă și Operetă.

CITEȘTE ȘI: Mașină prinsă între un tramvai și un autoturism parcat. Isprava unui șofer, la Timișoara

La un an după nefericitul eveniment, Primăria Timișoara a comandat o expertiză, în urma căreia a rezultat un raport îngrijorător, întocmit de SC Dower Construct SRL Arad. În document se arăta: „Clădirea construită în anul 2004, din punct de vedere al alcătuirii structurii metalice, este corectă, dar din punct de vedere al formei învelitorii, conceptual este greșită, concentrând eforturi din acțiunea vântului care nu pot fi disipate, neavând un loc de refulare a acțiunii vântului când acesta este perpendicular pe scenă din direcția parcului. Acoperirea scenei s-a făcut cu prelată prinsă și care, ca urmare a vântului din 17 septembrie 2017, s-a rupt. Ruperea s-a datorat eforturilor excepționale date de acțiunea vântului, dar și de prinderea deficitară a prelatei în anumite porțiuni, coroborat cu conceptul arhitectural al acoperișului. Din cauza nestudierii fenomenului de condens ca urmare a diferențelor de temperatură dintre structura spațială a copertinei din șirul A, provenită din lămpile de iluminat și temperatura exterioară în perioada de răcire a confecției metalice a structurii copertinei, a apărut condensul care a produs degradarea tălpilor structurii spațiale până la străpungerea la cheie a profilului pe partea unde era montată lampa. Exploatarea în continuare ar fi condus la prăbușirea arcului A (…) S-au folosit materiale de calitate îndoielnică, iar din cauza întreținerii care trebuia planificată periodic, dar nu a fost executată, a apărut rugina care a produs găuri în profile”.

Anul trecut, lucrările de reabilitare a structurilor metalice și a scenei au fost scoase la licitație, iar câștigătorul ar fi trebuit să finalizeze totul până în decembrie, pentru suma de 636.650 de lei, cu TVA.

Realitatea din teren contrazice, însă, planurile de anul trecut ale municipalității. Fostul Teatru de vară din Parcul Rozelor are un aspect trist, de obiectiv dezafectat. Scaunele sunt îngrămădite undeva lângă și în spatele scenei, iar în față a rămas un fel de maidan, pe care au început să crească bălăriile. Niște panouri metalice împiedică accesul curioșilor pe scena cu zidăria coșcovită, iar structura metalică pare încă întreagă, dar, dacă este să ne luăm după experți, nu se știe cât va mai rezista. Noroc cu pandemia de Covid-19, care a amânat sau a interzis spectacolele, și cu amânarea anului în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “A fost odată un Teatru de vară în Parcul Rozelor

  1. Fara a pomeni despre cine a facut proiectul initial (cu problemele grave specificate), cat a costat, cine a platit, articolul nu are relevanta. Ca de obicei in tara lucrului scump si prost facut, nu „plateste” nimeni.. a ba da, NOI

Lasă un răspuns