„Rabla pentru electrocasnice” continuă și în acest an. Vezi comercianții agreați în Timișoara

Vouchere pentru electrocasnice. Câți bani vor primi persoanele vulnerabile pentru a-și cumpăra maşină de spălat, aragaz şi frigider

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice”, Ministerul Mediului a acordat deja vouchere pentru peste 24.000 de produse, în valoare de 7,5 milioane de lei, iar programul se va relua și în acest an.

Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat că programul „Rabla pentru electrocasnice”, lansat la sfârșitul anului trecut, se va relua și în 2019, după ce se va aproba bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

CITEȘTE ȘI: Schimbare importantă privind permisul în 2019!

Programul a fost lansat chiar înainte de sărbători, suma totală pusă la bătaie fiind de 20 de milioane de lei. Astfel, au fost acordate, în total, 24.657 de vouchere, dintre care 12.577 pentru mașini de spălat rufe, 9.678 pentru frigidere și 2.402 pentru aparate de aer condiționat.

De aemenea, din totalul de peste 24.000 de vouchere, 19.480 au fost acordate în mediul urban, iar restul, în rural.

CITEȘTE ȘI: Atenție șoferi! Potrivit Codului Rutier din 2019, poliția poate să îți dea amendă, chiar dacă ai cauciucuri de iarnă și lanțuri!

Finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat.

Valoarea voucherelor, aşa cum a fost anunţată de Ministerul Mediului, este următoarea: 200 de lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 de lei înlocuirea cu una de categorie A+++.

De asemenea, se decontează 300 de lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++.

În acelaşi timp, se vor acorda 300 de lei pentru frigidere A++ şi 400 lei pentru cele energetică A+++. Important de menţionat este și faptul că voucherele pot fi cumulate şi că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi.

Cum se face înscrierea

Se completează un formular în care se pot alege între frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat. Se alege și clasa energetică a viitorului aparat, pentru că de ea depinde și valoarea voucherelor.

După ce au fost completate toate câmpurile, aplicația generează un mesaj de confirmare și aplicantul va primi un cod unic de înscriere și aplicare, care trebuie păstrate.

Cu ajutorul lor, solicitantul se va putea loga pe site-ul AFM-ului. După înscrierea și primirea mesajului de confirmare, AFM este cea care aprobă solicitanții. Lista se publică tot pe site-ul AFM.

În momentul în care se regăseşte pe lista afişată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat.

Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianţilor pentru a cumpăra echipamentelor eligibile.

Persoana fizică beneficiază de un voucher, pentru unul dintre produse, dar doar în schimbul predării unui dispozitiv vechi.

„În momentul în care comerciantul îi aduce acasă, prin firma de curierat, produsul pe care a dorit să îl achiziționeze, predă unu la unu produsul pe care l-a cumpărat: mașină de spălat-mașină de spălat, frigider-frigider, aer condiționat-aer condiționat”, a explicat ministrul Grațiela Gavrilescu modul în care se derulează programul.

Când solicitantul are voucher-ul, merge la comerciantul validat, plasează comanda online și se îndeplinesc condițiile de vânzare-cumpărare, a mai spus ministrul despre modul în care se va derula programul. Având în vedere faptul că sunt trei categorii de produse, cetățenii vor putea beneficia de trei vouchere, dar nu mai mult de un voucher pe categorie.

Comercianți agreați în Timișoara

La ora actuală, pe lista magazinului online emag, se află 397 de produse incluse în „Rabla pentru electrocasnice”.

Alte magazine timișorene din care vor putea fi cumpărate mașini de spălat, frigidere sau aparate de aer condiționat la reluarea programului sunt Altex, Media Galaxy, Flanco, Carrefour și Auchan.

Timișorenii dornici să-și schimbe electrocasnicele vechi cu altele mai performante nu trebuie decât să fie atenți când se reia programul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *