Un nou pacient octogenar, salvat prin chirurgie cardiovasculară, la Timișoara

gaspar1

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a avut loc vineri, cea de a doua operație de înlocuire percutantă a valvei aortice.

Ca și în prima intervenție efectuată în prima săptămână a acestei luni, și în cea recentă, a fost vorba de un pacient octogenar.

CITEȘTE ȘI: Grav accident de circulație în Timiș. O fetiță de nouă ani și o femeie de 34 au fost rănite

Bărbatul în vârstă de 80 de ani a fost diagnosticat de medici cu stenoză valvulară aortică severă, anevrism de aortă abdominală infrarenal, operat anterior de adenom de prostată și tumoră cutanată.

Procedura a constat în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.

CITEȘTE ȘI: Imagini spectaculoase în Timișoara, pe cod galben de furtună

Aceast procedeu a fost introdus în ultimii ani în metodele terapeutice cardiologice și este indicat la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord-plămân.

Intervenția fost efectuată cu succes de către aceiași echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi interventioniști, echocardiografiști și personal medical special care a participat și la premiera de la inceputul acestei luni. Este vorba de prof. dr. Markus Linz (Germania), prof. dr. Marian Gașpar, conf. dr. Cristian Mornoș, dr. Adi Volcescu, dr. Daniel Nica, dr. Mădălin Munteanu, dr. Ani Mornoș, as.-șef Livia Gheța, as.-șef Gabi Mitrescu.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanca Nicoleta Voica și Alin Bagiu s-au căsătorit (video)

”Pentru acest an, am primit fonduri doar pentru patru proceduri, dintre care două au fost făcute. Lista de așteptare a pacienților este deschisă.

CITEȘTE ȘI: Un ștrand sau un bazin cu apă termală va fi realizat într-o localitate timișeană

Avem tot mai multe solicitări. Dorim ca aceasta alternativă terapeutică, mai ușoară, la cazurile dificile, să fie susținută și suplimentată de conducerea institutului și, mai ales, de Ministerul Sănătății”, a declarat prof. dr. Marian Gașpar, medic-șef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Costul unei astfel de proceduri este de 25.000 de euro, fiind acoperit de către Ministerul Sănătății prin programele naționale specifice, repartizate la centrele de cardiologie, care au competența necesară pentru implantarea acestor valve. În țara noastră, astfel de intervenții pot fi efectuate și în alte centre de cardiologie din țară (București, Târgu Mureș, Iași, Cluj-Napoca).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *