Găselnița lui Genunche cu compendiul pentru clasa a V-a nu rezolvă problema lipsei manualelor școlare

manuale

În loc să aibă câte un manual la fiecare materie, așa cum ar fi normal, elevii care încep clasa a V-a vor primi un… compendiu, de 296 de pagini, care conține… sugestii pe baza cărora profesorul este sfătuit să predea materia aferentă fiecărei discipline. Ghidul va acoperi programa școlară aferentă fiecărei discipline pentru primele opt săptămâni de școală. Dascălii şi experţii în educaţie susţin că acest pseudo-manual a fost făcut degeaba, pentru că oricum va fi nevoie de realizarea unor fişe de lucru. Unele cadre didactice au remarcat că multe cerinţe sunt peste nivelul mediu.

Compendiul, anunțat cu pompă de ministrul educației, Liviu Pop, zis Genunche (după ce a anunțat, anul trecut, că s-a operat la „genunche”), a ajuns și în judeţul Timiş, fiind deja distribuit unităţilor de învăţământ. Ghidul a fost realizat într-un timp-record, o lună şi jumătate, fiind tipărit de Monitorul Oficial în peste 170 de mii de exemplare, cu costuri de 4 lei/manual.

Francisc Halasz, inspector şcolar general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, ne-a declarat că este convins că manualele pentru clasa a V-a nu vor ajunge în două luni, şi că această generaţie este și ea una de sacrificiu, întrucât elevii au fost obligaţi să înveţe mult timp fără manuale.

„Lipsesc documentele şi hărţile”

La Colegiul Bănăţean din Timişoara, compendiul nu a ajuns încă, însă Sorin Ionescu, directorul unităţii de învăţământ, a descărcat varianta digitală de pe site-ul ministerului şi a oferit-o dascălilor din şcoală. „Ca profesor de istorie, manualul mi se pare bine realizat. E adevărat că lipsesc documentele şi hărţile, dar în şcoala noastră există o bibliotecă şi patru multiplicatoare cu care putem să rezolvăm această problemă”, a precizat Sorin Ionescu.

Partea practică, neglijată

Mihaela Şora, directoarea Şcolii gimnaziale nr. 30 din Timişoara, susţine că a primit varianta printată, însă cadrele didactice nu sunt prea încântate. „Partea practică, de exerciţii, atât de necesară pentru fundamentarea cunoştinţelor acumulate este cam neglijată, în condiţiile în care nu pot fi folosite auxiliarele”, afirmă directoarea şcolii.

Doar în limba română

Elena Wolf, directoarea Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, spune că ghidul nu este tradus în limba germană, iar profesorii nu vor avea altă alternativă decât să-l traducă singuri.

„Elevii care vor începe clasa a V-a sunt o generaţie de sacrificiu. Nu sunt manuale traduse pentru ei. Din păcate, avem manuale care nu sunt reeditate din anul 2007, şi mă refer la toate clasele de gimnaziu, în contextul în care s-a schimbat programa şcolară. Situaţia nu e una singulară, doar la Timişoara, ea se regăseşte şi la alte unităţi de învăţământ din Bucureşti, Arad, Sibiu, Braşov, Mediaş, Cluj-Napoca etc. Ministerul Educaţiei nu poate impune editurilor să reediteze manualele”, a precizat Elena Wolf.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *