Simulare Evaluarea Națională, județul Timiș: Subiectele și baremul de evaluare la limba și literatura română

Simularea Evaluării Naţionale: Elevii din partea minorităţilor susţin proba de limba şi literatura maternă

Simulare Evaluarea Națională, județul Timiș: Subiectele și baremul de evaluare la limba și literatura română.

Luni, 30 ianuarie, a avut loc prima probă în cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2022/2023, organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș, proba de limba și literatura română.

”Asigurarea transferului de subiecte s-a realizat în condiții de securitate pentru toate unitățile de învățământ din județul Timiș”, au transmis representanții ISJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Consilierul local Radu Țoancă: „Faliment iminent la 1 mai pentru Colterm”

Numărul elevilor participanți a fost de 5.237, repartizați în 143 de unități de învățământ cu personalitate juridică din mediul urban și rural.

Proba a început la ora 9 și s-a desfășurat pe parcursul a două ore. Potrivit ISJ Timiș, nu au existat cazuri de fraudă sau alte incidente care să fi condus la eliminarea elevilor din sală, în acord cu prevederile metodologice.

Elevii au avut de rezolvat două subiecte mari, fiecare dintre ele având mai multe cerințe, însumând, în total, 90 de puncte. Zece puncte au fost acordate din oficiu.

Unul dintre cele două texte pe care elevii le-au avut de analizat a fost un extras din nuvela ”Mendebilul”, de Mircea Cărtărescu. Elevii au avut de menționat câteva detalii legate de respectivul fragment – jocurile pe care obișnuiau să le joace personajele secundare, locurile în care se ascundeau -, să diferențieze enunțurile false de cele adevărate pe baza lecturii, să precizeze o trăsătură a tiparului narativ sau să asocieze fragmentul cu un text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

În aceeași zi, în Timiș, a avut loc și proba de limba și literatura română din cadrul simulării județene a examenului de Bacalaureat. Potrivit datelor oficiale, din totalul de 4.721 de elevi înscriși în anii terminali de liceu, prezenți au fost 3.4527. Nu a fost înregistrat niciun caz de elev eliminat.

 

SUBIECT EN LIMBA ROMÂNĂ_SIM23TM[1]

 

BAREM EN LIMBA ROMÂNĂ_SIM23TM[1]

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *