Farmecul primarului Fărcălău

farcalau 1

Cu vreo trei-patru ani în urmă, Ioan Fărcălău, primarul din acea vreme al comunei Peciu Nou, nu prea știa din ce partid face parte. De fapt, datarea nici nu este așa de importantă, pentru că Fărcălău nu a fost niciodată sigur în ce partid e înscris și nici nu e el unicul edil într-o astfel de dilemă.

Cert este că, în acel moment, primarul a declarat cât se poate de ferm că nu se mai regăsește în PDL, partid în care era înscris oficial, și că a trecut cu arme și bagaje în slujba deputatului PSD Gheorghe Ciobanu, decedat anul trecut.

După o asemenea declarație, cei din PDL s-au inflamat și l-au întrebat pe primar ce îl nemulțumește, i-au greșit cu ceva, cum pot să-i reintre din nou în grații?

Răspunsul lui Fărcălău a fost halucinant pentru omul obișnuit, dar caracteristic unui politician mioritic: ”Nu am declarat niciodată așa ceva”!

Unii ar spune că primarul e neserios, din moment ce nu mai recunoaște ce a spus. Locuitorii din Peciu Nou nu au gândit așa și s-a dovedit că Ioan Fărcălău a jucat bine din punct de vedere politic.

Un an mai târziu, cei din PDL organizau o mare serbare câmpenească la Peciu Nou. Normal, primarul nu știa nici atunci în ce tabără se află, dar, la presiunea portocaliilor, a acceptat să participe la festivitate. Toate păreau bune și frumoase, Fărcălău s-a pozat alături de liderii pedeliști, iar apropierea era atât de vizibilă, încât toți ar fi crezut că primarul a fost de-o viață în PDL.

Când să meargă Fărcălău pe scenă, ca să deschidă serbarea, s-a rupt totul: cineva s-a apropiat de primar și i-a șoptit un lucru care a dat peste cap toată petrecerea pedelistă: ”Șefu , a venit Ghiță Ciobanu!”.

Nici dacă ar fi fost luată comuna de ape nu ar fi fost atât de tulburat primarul. Ce să facă, cum să se scoată, la masă cu atâția pedeliști, dar și alături de pesedistul căruia îi promisese devotamentul? ”Atunci, eu plec”, a spus senin primarul, lăsând cele două tabere să se descurce cum pot, iar pe organizatori, fără cele ”câteva cuvinte” absolut obligatorii în deschiderea unei manifestări. Din nou, s-a dovedit că a procedat „bine” din punct de vedere politic.

Acum, președintele PSD Timiș, Sorin Grindeanu, a declarat că Ioan Fărcălău (debarcat, între timp, din funcție, ca urmare a condamnării de opt luni pentru infracțiuni rutiere) ar fi vrut să treacă la social-democrați, dar a fost refuzat. Pentru un om obișunit, gestul fostului primar pare de condamnat și arată, din nou, neseriozitate.

Omul politic Ioan Fărcălău a intuit unde vrea Grindeanu să ajungă și a ieșit repede la contraatac: ”Nu am vrut în viața mea să merg la PSD. Nici măcar nu îl cunosc pe Sorin Grindeanu, pentru că nu am vorbit niciodată cu el. Eu sunt un om de dreapta încă din 1992, de când am intrat în politică”.

Este Ioan Fărcălău neserios? Unii ar fi tentați să spună asta, dar nu și cea mai mare parte a locuitorilor din Peciu Nou, care îl vor din nou primar, așa cum arată sondajele. Poate că tocmai această atitudine a sa îl face plăcut oamenilor, care sunt tentați să voteze mai degrabă emoțional decât pe cineva care se încadrează într-o grilă matematică, cu punctaje și criterii care nu au nimic „uman” în ele.

În final, ajungem la ceva ce ține de sistem, ceva care nu prea e agreat de mulțime. Or, poate că tocmai ăsta e farmecul lui Ioan Fărcălău, omul care, prin declarațiile sale contradictorii, nu se încadrează în grilele sistemului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *