Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României

Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României

Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României.

România cumpără gaze de la intermediarul intermediarului Gazprom. Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României, un intermediar de-al unui intermediar al Gazprom, Imex Oil Limited, având o cotă de 70% din cantităţile aduse în septembrie anul trecut, scrie Ziarul Financiar.

În timp ce în alte ţări companiile de stat joacă un rol central în negocierile cu Gazprom, în România statul este inexistent.

CITEȘTE ȘI: Novak Djokovic, interdicție de 3 ani confirmată de guvernul australian, până în 2025, după saga de la Australian Open

În baza de date a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Imex Oil Limited este înregistrată în Cipru, la numărul de telefon aferent filialei din România şi la aceeaşi adresă fiind înregistrate alte două companii, Conef Energy şi Conef Gaz, ambele afiliate grupului Alro.

Conef Energy este de altfel unul dintre intermediarii agreaţi de colosul Gazprom pentru piaţa locală.

Mai mult, datele publice arată că toate cele trei firme, Imex Oil, Conef Energy şi Conef Gaz, au acelaşi administrator, şi anume pe Lisagor Vitalie.

Într-un raport din 2010 al Fondului Proprietatea, Imex Oil Limited figura la rândul său printre companiile afiliate ale Alro, dar anul trecut numele firmei nu mai apare în rapoartele oficiale.

Alro nu a oferit detalii suplimentare.

Firme care împart acelaşi sediu 

Astfel, în timp ce Alro, condus de omul de afaceri ruso-israelian Vitaly Machitski, reduce producţia pe fondul exploziei preţului la energie, firme care împart acelaşi sediu şi acelaşi telefon, afiliate producătorului de aluminiu şi interpuse în relaţia cu Gazprom, aduc în România 70% din gazul rusesc.

Imex Oil Limited nu este însă un nume nou pe piaţa locală a gazului, dar compania a fost reactivată anul trecut. Practic, în anul în care preţul gazului pur şi simplu a explodat, România a ajuns să importe cele mai mari cantităţi de la un intermediar al unui intermediar Gazprom, situaţie aproape unică la nivel european.

(sursa: Mediafax)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Firme înregistrate în Cipru sau Elveţia, cu acţionariat incert, controlează aproape în totalitate importurile de gaze ale României

  1. Nu-s in regula aceste smecherii. Dar sa fim realisti si se pune intrebarea: Daca erau pe mana interlopilor si coruptilor din Ro era mai bine?

    1. Marile excrocherii in domeniul energetic al Romaniei, au fost apanajul PSD-ului dar si al PNL-ului, care impreuna sau separat, au vandut pe nimic tot ce se putea, doar pentru o capitalizare rapida, asa cumsi-a dorit poporul roman prin acceptarea polarizarii societatii. Faptul ca ele au ajuns pe mana unor investitori cu resurse financiare din spatiul sovietic, nu i-a deranjat, pentru ca exista o intelegere mutuala in acest sens, confirmata de Ion Iliescu, astfel incat Romania sa ramana in sfera de influenta a Rusiei si a politicii economice a acesteia.Ca urmare a acestei intelegeri, au fost vandute si capacitatile de productie/fabricatie aluminiu de la Slatina, drept care industria auto si cea aviatica, este controlata tot de Rusia. Oteluri speciale Targoviste  a avut aceeasi soarta si cine mai stie, care proprietati strategice ale statului roman, au fost atribuite prin intermediari, Rusiei; Rusie cu care de exemplu, domnul Catarama, face afaceri profitabile de ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *