Țevile Colterm, înlocuite cu bani europeni

Rețele de apă extinse într-o comună periurbană a Timișoarei

Primăria Timișoara a scos la licitație lucrările aferente proiectului „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”.

CITEȘTE ȘI: Timișeni care nu respectă izolarea la domiciliu și restricțiile de circulație

Proiectul actual, pentru care a fost semnat în luna mai a anului trecut contractul de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, reprezintă etapa a doua a retehnologizării, iar noile investiţii care vor fi realizate vor conduce la creşterea eficienţei energetice a sistemului municipal de încălzire prin reducerea pierderilor în reţelele de transport şi distribuţie. Totodată, se vor diminua emisiile poluante şi se va îmbunătăţi calitatea mediului.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: conformarea sistemului centralizat de termoficare cu obligaţiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare, directivele europene și legislaţia naţională, strategiile şi programele naţionale relevante pentru mediu; creşterea eficienţei energetice; reducerea poluării aerului. Acestea se vor realiza prin reabilitarea a 9,067 kilometri de reţele termice de transport şi a 20,095 kilometri de rețele termice de distribuţie, lungimea totală a traseului reabilitat fiind 29,162 kilometri, prin înlocuirea conductelor existente, care sunt uzate şi generează pierderi, cu un sistem legat preizolat.

În același timp, se va reduce consumul de combustibil și se vor diminua cantitățile de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot, particule în suspensie, bioxid de carbon și, implicit, impactul asupra mediului. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 148.118.419,84 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 106.275.413,69 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 16.253.886,60 lei, cofinanţarea de la bugetul local – 2.500.597,96 lei. Perioada de implementare a proiectului este de patru ani și va dura până la 30 septembrie 2021.

Primăria Timișoara a scos la licitație atât proiectarea, cât și execuția reabilitării reţelei de termoficare, procedură împărțită în două loturi, primul pentru reabilitarea celor 9,067 kilometri de reeța primară, iar al doilea pentru cei 20,095 kilometri de rețea secundară. Termenul de realizare a investiției este de 24 de luni (trei luni proiectarea și 21de luni execuția) la care se adaugă perioada de notificare a defectelor de minimum 36 de luni de la recepție. Valoarea totală estimată a lucrărilor este una impresionantă și se ridică la 116.803.606,82 lei fără TVA.

Licitația a fost lansată luna trecută și la termenul-limită pentru depunerea ofertelor, care s-a încheiat la 17 martie, au fost înregistrate două, care se află în evaluare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Țevile Colterm, înlocuite cu bani europeni

  1. Iarăși se arunca cu bani în această gaură neagră numita colterm , niciunde în lumea civilizată nu mai se practica acest model de încălzire , acest primar , cu litere mici nu a auzit , cu toate ca este , cică, doctor inginer , de centrale de apartament , de scara , de bloc , etc , îngroapă sume uriașe în ceva ce nu a mers niciodată cu randament bun , nici acum 1000 de ani cînd a fost construit nici acum , cînd este uzat moral , dar mai ales fizic , este un model depășit, trebuie desfiintat , daca de cînd este primar acest domn banii care i a băgat în gaură neagră colterm ii baga in centrale moderne , acum făcea economii , plus ca acum , cu corona virus , ar trebui sa bage toți banii în dotarea spitalelor , nu în pavaje , fîntîni si alte tîmpenii , acum a trecut vremea lor , este o situație de criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *