3,4 milioane de români au plecat din țară

pasaport 1

În ultimii zece ani, 3,4 milioane de români au decis să plece din țară, ceea ce înseamnă 17% din întreaga populație, susțin reprezentanții Romanian Business Leaders (RBL), inițiatorii programului RePatriot care încurajează întoarcerea oamenilor de afaceri în România.

„Problema deja nu mai este doar că o parte de români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii, iar ritmul de întorcere este foarte redus, în timp ce statisticile si prognozele arată destul de prost.

Este ignorată cumva această problemă şi este ignorată şi oportunitatea.

Aceste milioane de români sunt o bogăţie. Dacă evaluăm experienţa acumulată, poate fi cea mai mportantă bogăţie a României.

Criza forţei de muncă este mai gravă de cât cea economică, o criză economică dispare în câţiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce”, a spus în cadrul evenimentului Marius Bostan, iniţiator al proiectului RePatriot.

Cei 3,4 milioane de români au trimis în țară în acest timp 55 miliarde de euro. La rândul său, Felix Pătrășcanu, fondator FAN Courier, a spune că migraţia este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România în acest moment, alături de lipsa infrastructurii.

RePatriot este un program iniţiat de Romanian Busines Leaders care încurajează întoarcerea românilor în ţară, în vederea practicării antreprenoriatului.

RePatriot oferă consultanţă în legătură cu capitalul necesar afacerii, oportunităţile din România, posibilităţile de accesare a fondurilor rambursabile sau nerambursabile, dar şi experienţa partenerilor RBL din România.

„Românii de pretutindeni sunt doriți în România și vrem să învățăm din experiențele lor. Românii plecați sunt cea mai importantă resursă și oportunitate pentru România.

Nici minele de aur și nici petrolul nu egalează bogăția reprezentată de acești români temerari care au plecat să-și împlinească destinul în alte țări în mare parte mai predictibile și mai dezvoltate.

Înainte de 1989 cei plecați erau dușmani ai poporului și din păcate această mentalitate, un pic schimbată, a fost întreținută și de către mulți dintre politicienii postrevoluționari.

Rațiu și Câmpeanu „nu au mâncat salam cu soia”, apoi mineriadele, apoi viața grea și economia precară, jefuirea tării, terfelirea valorilor autentice, corupția instituționalizată, spiritul gregar și cățărarea la putere a proștilor a dus la scăderea încrederii românilor în România”, spun cei de la RBL.

Bostan spune că Guvernul nu dă semne că ar putea pune în valoare Diaspora română pentru dezvoltarea economică, științifică și culturală a țării. „Nici o strategie de țară nu poate fi gândită fără românii de pretutindeni.

Avem credința că o mare parte din primarii și consilierii aleși direct de popor sunt mai responsabili decât Guvernul central care nu dă semne de prea multă istețime.

Întreprinzătorii și administrația locală pot aduce Diaspora aproape să facă România mai puternică și mai bună pentru noi, copii și nepoții noștri.

Primarii pot aduce Basarabia mai aproape dacă sunt patrioți și doresc cu adevărat asta.

Prin exemplele concrete prezentate azi credem că am oferit suficiente argumente”, a declarat Bostan, scrie cotidianul.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “3,4 milioane de români au plecat din țară

  1. Da asa este.
    Dar cu acest guvern la putere nu se va intoarce absolut nimeni!
    O tara unde parlamentul este plin de penali, legile tot de penali facute…… pentru ce sa vin in tara?

Lasă un răspuns