3.000 de euro pentru fiecare timişean care vrea să cultive roşii. Condiţiile impuse

Producătorii de tomate au început să recolteze; preţul unui kilogram de tomate la plecarea din fermă - 25 - 32 lei

3.000 de euro pentru fiecare timişean care vrea să cultive roşii. Programul de susținere a cultivatorilor de roșii în sere și solarii va continua și în 2018. Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul viitor.

Suma totală necesară este de 183 de milioane de lei, după cum a decis executivul, iar cultivatorii vor putea depune solicitări de înscriere în program încă de la începutul anului viitor, la direcțiile agricole județene.

Subvenția în valoare de 3.000 de euro pe an – plătită în echivalentul în lei – poate fi obținută de următoarele categorii de beneficiari: agricultorii persoane fizice care deţin atestat de producător; persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale active în agricultură; producătorii agricoli persoane juridice. Banii se plătesc într-o singură tranşă.

Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor ca la finalul recoltării să comunice Direcției Agricole Județene Timiş cantitatea totală obținută pe suprafața de o mie de metri pătrați.

Pentru obținerea formei de sprijin, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ câteva condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum o mie de metri pătrați, marcată la loc vizibil, cu o placă având inscripția „Program susținere tomate, 2018” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimum două kilograme de tomate pe metru pătrat și să facă dovada producției realizate prin documente justificative referitoare la comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

Este de menţionat că, în cursul acestui an, programul nu a avut un impact puternic la nivelul judeţului nostru, doar 35 de fermieri timișeni încasând subvenţia de 3.000 de euro. Programul ţinteşte reducerea importurilor masive de tomate, care sunt caracteristice perioadelor de început şi de sfârşit de an.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *