28 septembrie, ziua în care curăţăm ţara de ambrozie. Timişorenii, invitaţi la mişcarea civică

ambrozie1

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș se implică în acțiunea derulată la nivel național de autoritățile în domeniu pentru combaterea ambroziei, plantă deosebit de alergenă și care pune în pericol sănătatea oamenilor. Campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia” – mișcare civică pentru mediu și sănătate cu implicare națională pentru combaterea acestei plante invazive este o acțiune întreprinsă în al 13-lea ceas, având în vedere că, potrivit specialiștilor, perioada în care planta este deosebit de alergenă este cuprinsă între lunile iulie și septembrie, particulele alergene regăsindu-se în polenul florilor.

În cazul în care pe parcursul verii se înregistrează temperaturi ridicate, perioada de polenizare a plantei se poate prelungi și în luna octombrie, deoarece semințele germinează treptat, astfel că planta poate înflori și mai târziu. De altfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale precizează că ”buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an”.

Cum stăm în Timiș

Conform informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Timișoara, ambrozia este o plantă unisexuat monoică, ceea ce înseamnă că pe același individ se găsesc flori bărbătești și femeiești, iar primele dintre acestea, purtătoare de polen, apar în luna iulie. Acestea emit polen începând cu luna august și până în octombrie, apogeul fiind atins în septembrie.

Conform specialiștilor municipalității, Ambrosia artemisiifolia produce și răspândește mai mult polen decât toate celelalte plante ierboase anemofile luate în ansamblu – o plantă poate produce până la 2,5 miliarde de granule de polen pe zi. Polenul aeropurtat poate interacționa cu alte componente ale mediului, acționând sinergic și determinând creșterea riscurilor de îmbolnăvire.

Încălzirea și mărirea concentrațiilor de dioxid de carbon atmosferic duce la creșterea producției de polen, prin dezvoltarea unui număr mai mare de inflorescențe per plantă, arată specialiștii Primăriei Timișoara.

Potrivit prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog la Spitalul Județean Timișoara, numărul pacienților alergici la ambrozie crește de la an la an, afecțiunea fiind întâlnită și la copii de vârste mici. Simptomele alergiei sunt grave în opinia specialiștilor și includ probleme oculare (de tipul lăcrimării, înroșire și chiar imposibilitatea de a deschide ochii) și respiratorii (care merg până la crize de astm bronșic ce necesită terapie de urgență).

La final de sezon

Ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național a ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia – Iarba pârloagelor), precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru de altfel confirmat și de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienți cu simptome de alergie la această plantă, Agenția Naționala pentru Protecția Mediului a propus ca ziua de 28 septembrie să fie declarată una a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională, când, într-o singură zi, prin efort comun, să fie curățată țara de ambrozie.

Campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia” se va derula la nivel național și are drept scop combaterea plantei invazive, prin prevenirea răspândirii polenului până la sfârșitul lunii octombrie, cât și reducerea rezervei de semințe pentru următorii ani.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș a notificat Unitățile Administrativ Teritoriale din județ, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, Consiliul Județean Timiș – Direcția Tehnică şi Direcția de Drumuri Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Timișoara pentru implicarea în această campanie. Perioada de implementare este ziua de 28 septembrie în intervalul orar 10-15”, a transmis directorul executiv al APM Timiș, Mihai Cepeha.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “28 septembrie, ziua în care curăţăm ţara de ambrozie. Timişorenii, invitaţi la mişcarea civică

  1. Campania asta tre facuta in mai nu septembrie. Inca odata prostie pura romaneasca. Dupa ce planta nu mai scuipa venin, hopa si noi sa ne prefacem ca facem. Imbecili, toti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *