Șofer român de TIR, sentință grea în Olanda. 25 de oameni au fost lăsați fără oxigen în camionul lui frigorific, în drum spre Anglia

Șofer român de TIR, sentință grea în Olanda. 25 de oameni au fost lăsați fără oxigen în camionul lui frigorific, în drum spre Anglia

Liviu S., un șofer român de TIR în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat de Curtea de Apel de la Haga la 10 ani de închisoare, după ce a transportat 25 de refugiați într-un camion frigorific. Anul trecut, bărbatul fusese achitat din lipsă de probe, în ceea ce putea fi cea mai mare tragedie cu migranți din Țările de Jos.

CITEȘTE ȘI: Vom avea un nou sfânt în Calendar. Va fi sărbătorit pe 29 martie

În vara lui 2021, în timpul procesului, patru filmări teribile prezentate de procurori arătau cum 25 de migranți – dintre care șase erau minori la acea vreme – au fost găsțiți aproape morți, leșinați din cauza lipsei de oxigen, în camionul lui Liviu. Se aflau într-un container frigorific, pe o navă care, în noiembrie 2019, a plecat din Vlaardingen și urma să ajungă în Anglia, scrie ad.nl.

În remorcă aproape că nu mai era oxigen, iar oamenii erau foarte aproape de sufocare

Refugiații au fost descoperiți abia pe 19 noiembrie 2019, după ce feribotul a plecat. Acest lucru s-a întâmplat lângă Hoek van Holland. Nava s-a întors apoi la Vlaardingen, unde poliția l-a arestat pe șoferul român. „Faptul că nu a murit nimeni se datorează doar acțiunilor eroice ale unor refugiați”, a spus procurorul Mirjam Blom.

Șoferul român de TIR a fost, inițial, achitat

Procurorii l-au considerat responsabil pe român, pentru ceea ce putea fi un dezastru și au cerut să fie condamnat la zece ani de închisoare. De cealaltă parte, Liviu S. și-a susținut tot timpul nevinovăția, spunând că nu a știut că în camionul lui se aflau cei 25 de migranți.

În vara trecută, judecătorul l-a achitat, din lipsă de probe, astfel că șoferul a putut să-și viziteze soacra bolnavă în România. Acum, însă, Curtea de Apel de la Haga, a revizuit această decizie, printr-un recurs al Procuraturii, condamnându-l la zece ani după gratii.

25 de oameni filmați aproape morți în camionul românului

În urmă cu un an, publicațiile olandeze relatau groaza prin care au trecut cei 25 de migranți, rămași aproape fără oxigen,  dar și modul în care au reușit, totuși, să scape cu viață din semiremorca frigorifică.

Unul dintre refugiați, Omar, urcase în camion cu o bară de fier, care s-a dovediat a fi un obiect vital. Cu ea a făcut o gaură în peretele semiremorcii, prin care au putut, pe rând, să respire.

În portul Rotterdam, aproape zilnic, migranții încearcă să traverseze ilegală către Regatul Unit, unde se așteaptă să obțină o casă, un loc de muncă și un salariu bun.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns