Comuna Săcălaz, grav afectată de potop

sacalaz 1

Săcălazul s-a transformat într-o adevărată Veneţie a judeţului Timiş după ruperea de nori din cursul nopţii de luni spre marţi. Porţiuni din anumite străzi au devenit chiar impracticabile, apa având o jumătate de metru. Aproape că nu a existat gospodărie care să nu aibă măcar o parte din grădină mustind de apă. În multe cazuri chiar şi curţile, cocinile, coteţele şi alte anexe erau marţi inundate, iar cei mai loviţi localnici, câteva zeci, au fost fără îndoială cei în ale căror case a pătruns apa şi le-a distrus parchetul, mobila, diferite aparate electrocasnice şi alte bunuri. Inclusiv localităţile aparţinătoare Beregsău Mare şi Beregsău Mic au fost serios afectate de potop.

Oamenii s-au ajutat mai mult… singuri

A intervenit şi ISU Banat din greu, şi-a pus şi primăria utilajele la treabă, ba a făcut apel şi la firmele private care aveau în dotare excavatoare, vreo şase astfel de maşini acţionând marţi în Săcălaz, Beregsău Mare şi Beregsău Mic. Totuşi, mulţi dintre localnicii afectaţi grav de potop n-au primit nici cât negru sub unghie vreun ajutor. Pe Natalia Neculau, o femeie către vârsta a treia, am găsit-o cu lacrimi în ochi undeva într-o zonă mărginaşă a Beregsăului Mare. Atât ea, cât şi bărbatul său, Mihai, erau încercănaţi după o noapte albă, în care au făcut tot ce era omeneşte posibil să-şi scoată apa din casă.

Domiciliul lor fusese inundat încă de luni şi e lesne de închipuit că după o noapte de potop situaţia s-a înrăutăţit. Oamenii, sătui să-i aştepte ore în şir pe pompierii care le promiseseră că vin într-o jumătate de ceas, au dat o fugă până în târg şi şi-au cumpărat o pompă şi un furtun. Apăratul nu făcea faţă căderii masive de apă, în gospodărie şi în casă apa creştea văzând cu ochii, astfel că au mai cumpărat o pompă. Chiar şi aşa, după o noapte de pompat continuu, apa din casa acestei familii necăjite avea vreo 20 de centimetri marţi, pe la orele prânzului. Grădina şi curtea, evident, erau tot sub ape.

„Frigiderul s-a stricat, a făcut dodată o flamă şi s-a oprit. Norocul a făcut că nu era nepoţelul cu picioarele în apă în momentul ăla, că s-ar fi întâmplat o nenorocire. E un dezastru, nu ştiu cum o să reparăm casa după ce scăpăm de inundaţie.

Nu ne-a ajutat nimeni, cu nimic, deşi am cerul ajutorul primăriei şi am vorbit şi cu cei de la ISU, care au promis că vin. Am dat cinci milioane şi jumătate pe pompă, o să plătim şi curentul din greu, că a mers toată noaptea”, afirmă femeia, cu lacrimi în ochi. Mai multe case din Săcălaz erau pline de apă marţi, iar unii dintre cei loviți de năpastă pur și simplu aruncaseră armele, pentru că făcuseră tot ce era omenește posibil să salveze ce era de salvat. Ioan Chiș are 70 de ani, iar soția sa, Lucia, 65.

În casa, curtea și grădina lor lor apa avea peste 30 de centimetri. În toată gospodăria nu găseai nici măcar un locșor uscat. Cei doi erau aproape resemnați, pentru că șanțurile de scurgere de pe stradă erau pline-ochi și, astfel, nu exista nicio posibilitate să-și evacueze apa din ogradă. „S-a dus mobila, s-a umflat şi parchetul, e vai de capul nostru. Avem degeaba primar, nu a făcut nimic. Şanţurile de scurgere sunt necurăţate, vai şi-amar. Nu e prima dată când suntem inundaţi, am mai păţit asta şi acum cinci ani”, ne spune femeia.

Delăsarea se plăteşte!

sacalaz1Pe primarul Săcălazului, Ilie Todaşcă, l-am găsit supraveghiind lucrările de decolmatare a unor şanţuri de scurgere dintr-o zonă agricolă. Ne relatează că pe aproape toate străzile comunei sunt probleme. Mai serioase pe străzile pietruite şi mai puţin grave pe uliţele asfaltate. Edilul-şef al Săcălazului, care tocmai a obţinut un nou mandat, devenise marţi cel mai odios fiu al comunei, pentru că mai toţi cei care au avut de suferit de pe urma ruperii de nori se plângeau atât de faptul că primarul nu s-a omorât cu firea nici la întreţinerea canalelor de scurgere din sat, nici cu intervenţia când situaţia devenise critică. E posibil ca Todaşcă să aibă partea lui de vină, nimic de zis, dar tot atât de vizibil e faptul că nici localnicii nu s-au prea sinchisit să-şi cureţe şanţurile din faţa caselor. Unii dintre ei chiar şi le-au astupat! În zonele cu case noi, afectate puternic după ploaia torenţială, nici nu există asemenea dotări. Sunt de vină doar edilii, deci?

Peisaj lacustru şi la Liebling

În treacăt fie spus, pe vremea când nemţii erau majoritari într-o seamă de comune din Timiş, nimeni nu aştepta de la primar să-i cureţe şanţul de la stradă. Fiecare ştia că e datoria lui, astfel că nu prea se pomenea sat inundat doar de ploaie, fără să se rupă pe undeva vreun dig şi să se reverse o apă curgătoare. Astăzi, iată, e posibil.

La Liebling, bunăoară, ruperea de nori care s-a dezlănţuit luni seara şi a ţinut toată noaptea a umplut de apă aproape toate grădinile şi porţiuni mari din curţi. Apa era mare marţi şi pe foarte multe străzi din Liebling, una dintre comunele timişene din care doar numele a rămas german. Altădată, sătenii s-ar fi bucurat după o asemenea ploaie, căci şanţurile de scurgere erau impecabile şi apa se colecta în canalele de irigaţii. Astăzi, toată lumea îşi pune mâna în cap şi dă vina pe guvern, primar şi ISU. Unii cetăţeni, mârâind către autorităţile neputincioase, s-au pus, totuşi, pe decolmatat canalele sau, mă rog, ce-a mai rămas din ele după ani de delăsare şi cu ploi în limite normale, nu ca cea de la începutul acestei săptămâni.

FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Comuna Săcălaz, grav afectată de potop

  1. Da sunt de vina si locuitorii care nu isi intretin santurile din fata casei, dar primaria ar trebui in primul rind sa asigure scurgerea apei din acele santuri, si sa amendeze sau sa nu dea autorizatii de constructii daca nu exista santuri de scurgere a apei
    Poti sa tot cureti tu santul daca apa nu se mai duce in afara satului iar cite unul si-a facut casa chiar peste sant sau a acoperit santul cu tot felul ca sa nu aiba apa in fata casei
    Intrbatii pe cei de la primarie de ce ezita sa desfunde santurile de la iesirile din sat, de ce au dat voie sa se inrerupa santurile si sa se construiasca exact in zonele in care erau santuri de evacuare
    tot ce a fost bun si bine facut de fostii locuitori ai Sacalazului au distrus toti cei care au venit din alte zone unde nici macar nu stiu ce e acela un dig, pai daca la ei e normal sa fie inundatii si apa la fiecare ploaie e timpul sa afle ca la noi in Banat oamenii au stiut sa se gospodareasca si sa isi apere proprietatile de astfel de nenorociri. Cred ca avem nevoie de banateni la conducerea comunei , oameni pe care sa ii intereseze binele localnicilor contribuabili nu binele lor propriu.
    Degeaba alearga acum toti alesii prin sat ca atit timp cit nu a plouat nici nu i-a interesat macar daca sunt sau nu santuri sau in ce stare sunt
    Daca se retrage si apa de acum nu o sa mai vezi picior de ales care sa se intreseze de starea santurilor

    1. Buna ziua dragi vecini. Lociuesc in cartierul nou si am depus la inceputul lunii martie o adresala primaria prin care solicitam sa se faca aceste santuri pe marginea drumrilor din cartier, sa se intretina drumul care intra in degradare, sa se curete campul, zonele verzi si parcelele inca neconcesionate. Am avut promisiunea de la domnul primar Todasca cum ca se va ocupa de aceste aspecte incepand cu 15 ale lunii martie. Suntem in luna iulie, maine, nici in ziua de azi nu a pus piciorul un utilaj al primariei, vre-un om de la intretinere etc. Noi, locuitorii cartierului, intretinem, cat putem, zona verde din fata caselor, drumul dar nu putem intretine tot cartierul!!! A fost vorba despre un proiect de plantare a unei zone de protectie, a unor pomi care sa ne mai fereasca de vand si zapada, a fost refuzat. Am solicitat in nenumarate randuri sa vina in controale pe teren, se arunca deseuri din constructii, menajere de multe ori, se ia pamant de pe camp, se depoziteaza diverse…………….nu vine nimeni sa traga la raspundere aceste persoane.

      Dupa aceste inundatii a ajuns cutitul la os.

      Sper ca se vor lua masuri din toate punctele de vedere, nu numai pentru intretinerea cartierului cat si pentru a fi trase la raspundere persoanele responsabile de aceste nereguli.

      1. Domnule Codrun, inainte de a va muta in zona sau de a construi, v-ati interesat de infrastructura ? Sau nu v-a pasat ? Acum e simplu sa faceti valuri.
        Nu stiu ce faceti de meserie, dar sunteti praf !

  2. În beregsau mare nu a venit nimeni sa dea nici măcar un pahar cu apa la cei încercați de vremea rea, sa nu mai spunem sa pe șoseaua principala la ora 19 marți după-amiază este apa de 50cm, o adevărată priveliște când treci prin Beregsau mare.Rusine autorităților care au fost aleși și sunt acolo pe banii noștri.

  3. Inainte fiecare locuitor si.a vazut de treba ca trebuie sa fie in regula linga casa,acum toti vor numai ajutoare.Tineretul este plecat iar cei batrini nu au putere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *