23 de focare de pestă și peste 2.000 de porci sacrificați lângă Timiș

. Tone de carne de porc cu pestă porcină, de vânzare în târguri

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate în gospodării din judeţul Arad a ajuns la 23, dublându-se în ultimele două săptămâni, iar autorităţile au sacrificat până în prezent peste 2.000 de porci domestici şi anunţă că vor continua aceste acţiuni.

CITEȘTE ȘI: Jandarm român, garda de corp a unui laureat al premiului Nobel

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în judeţ există confirmate 23 de focare de pestă africană în gospodăriile populaţiei, la care se adaugă focare apărute la mistreţi de pe fondurile de vânătoare Ceala (lângă municipiul Arad) şi Sânpetru German.

Pesta africană afectează localităţile Sânpetru German (cinci focare), Zădăreni (un focar), Felnac (două), Cintei (şase), Pecica (unu), Nădab (şapte) şi Ţipari (un focar). În total, până marţi au fost ucişi peste 2.000 de porci domestici, mai mult de jumătate provenind din localităţile Nădab şi Cintei, unde s-a luat decizia sacrificării tuturor suinelor din gospodării.

„La Cintei şi Nădab este în derulare uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodării, acţiune care se va încheia în această săptămână. Sperăm că măsurile radicale luate vor opri răspândirea virusului în judeţ, mai ales că în ultima săptămână nu am mai avut niciun caz confirmat. Ne dorim ca primele focare apărute să fie declarate stinse la sfârşitul acestei luni”, a declarat Agud.

Referitor la focarele de pe fondurile de vânătoare, şeful DSVSA a declarat că până în prezent au fost lichidaţi 42 de mistreţi din efectivul estimat de 140 de capete din zona Sânpetru German, de unde a pornit răspândirea virusului.

În cazul fondului de vânătoare Ceala, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Arad, Nicu Deme, a declarat că s-a reuşit lichidarea a două treimi din efectivul estimat de 125 de capete de mistreţi.

În zonele cu focare, sunt menţinute pe şosele covoarele de dezinfecţie, dar şi filtrele de poliţie pentru prevenirea transportului ilegal de suine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *