1.000 de dosare pe cap de magistrat

judecata

În fiecare an, milioane de dosare înregistrate pe rolul instanțelor de judecată așteaptă să fie citite, cât mai repede posibil, de doar… o mână de oameni, câți sunt în corpul judecătorilor din România.

Anul trecut, la Judecătoria Timișoara au intrat 35.428 de cauze, dintre care 26.954 pe secția civilă. Acestora li s-au adăugat încă 11.824 rămase din anul 2016. Raportat la cei 49 de judecători ai instanței, a rezultat o încărcătură medie de aproape 1.000 de dosare pe cap de magistrat.

Mai exact: 904 în materie civilă și 1.212 la secția penală, unde sunt mai puțini magistrați. La aceste dosare, s-au adaugat și alte cereri, cum ar fi cele de abținere, de recuzare, de ajutor public judiciar etc. Activitatea care ține de înregistrarea și arhivarea înscrisurilor, redactarea hotărârilor și a conținutului ședințelor de judecată a fost efectuată de 93 de angajați care fac parte din personalul auxiliar al instanței (grefieri, arhivari).

În ceea ce privește ponderea atacării soluțiilor date de Judecătoria Timișoara, ca primă instanță sesizată, aceasta a fost de 14,97 la sută, spre deosebire de 14,14, în 2016. Potrivit datelor statistice prezentate de instituție, prin calea de atac au fost desființate 1.476 de hotărâri dintr-un număr de 36.872 de cauze, restul rămânând așa cum au fost date.

Sub aspectul duratei de soluționare a cauzei, s-a constatat că majoritatea dosarelor au fost soluționate într-un interval cuprins între 0 și 6 luni. În materie civilă, 234 au avut o vechime mai mare de trei ani și 745 au fost perimate. În materie penală, doar trei dosare au avut o vechime de peste trei ani.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *