Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa chiar de anul acesta. O lege europeană trebuie schimbată pentru a preveni acest lucru

Mark Zuckerberg amenință că închide Facebook și Instagram în Europa chiar de anul acesta. O lege europeană trebuie schimbată pentru a preveni acest lucru

Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa chiar de anul acesta dacă nu este adoptată o nouă legislație privind transferul de date. Meta, compania care deține cele două platforme aşteapta anul acesta o decizie definitivă din Europa privind procesarea datelor europenilor pe serverele din SUA – dacă procesarea este respinsă, atunci trasferul de date nu mai poate avea loc, deci, Facebook şi Instagram nu mai pot opera în UE, informează Mashable.

Problema cheie pentru Meta o reprezintă transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le-a folosit pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale, care permit transferurile de date, sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile române cer astăzi repatrierea bebelușului ai cărui părinți au fost arestați în Danemarca

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze modelele actuale de acorduri, „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram.

Împărtășirea datelor între țări și regiuni este esențială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată„, a subliniat Meta, care a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcării protecției datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

În plus față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Aceste modele de acorduri sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.

Publicația britanică CityAM a contactat Meta pentru a vedea dacă, uh, citeau corect. Meta a răspuns printr-o declarație a ilustrului vicepreședinte al afacerilor globale al companiei, Nick Clegg, care a încercat să pună în legătură situația unui conglomerat internațional de un miliard de dolari cu dificultățile pe care le pot întâmpina întreprinderile mici.

Îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat pe aceste mecanisme cu bună-credință pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat„, a declarat Clegg pentru CityAm.

Facebook renunţă la proiectul care putea bulversa sistemul financiar mondial

Meta Platforms, anterior Facebook, a decis să vândă divizia Diem, care gestiona proiectul de criptomonedă al companiei, într-o tranzacţie de 200 de milioane de dolari, către banca Silvergate Capital.

Asociația Diem, consorțiul Facebook fondat în 2019 pentru a construi o rețea de plăți futuristă, își vinde tehnologia unei bănci mici din California care deservește companii de bitcoin și blockchain pentru aproximativ 200 de milioane de dolari.

Mark Zuckerberg a pierdut 31 de miliarde de dolari într-o singură zi, după prăbușirea acțiunilor Meta

Meta Platforms Inc., compania mamă a Facebook, a publicat rezultate trimestriale sub aşteptări astfel că averea fondatorului Mark Zuckerberg s-a redus joi cu 31 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari scăderi înregistrate vreodată într-o singură zi, transmite Bloomberg.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *