Ziua Morţilor, celebrată în tot Banatul. Astăzi, ne reculegem la mormintele celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi plecaţi în veşnicie

Ziua Morţilor, celebrată în tot Banatul. Astăzi, ne reculegem la mormintele celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi plecaţi în veşnicie

Ziua Morţilor, celebrată în tot Banatul. Astăzi, ne reculegem la mormintele celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi plecaţi în veşnicie

În Banat, dar şi pe meleagurile transilvănene, începutul lunii noiembrie marchează momentul în care ne amintim de cei trecuţi în eternitate. Potrivit calendarului romano-catolic, în 1 noiembrie se celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, iar în 2, Ziua Tuturor Morţilor, dar, prin contagiune, cea mai mare parte a ortodocşilor din vestul României au luat şi ei obiceiul de a merge la cimitir în prima zi a lui Brumar.

Ei o numesc, popular, „a morţilor”, deşi ea nu figurează ca atare în rânduielile religioase ale bisericii răsăritene, al cărei calendar a instituit alte date pentru pomenirea răposaților, respectate mai cu seamă în sudul şi estul ţării.

Sâmbăta morţilor sau Moşii de toamnă din calendarul ortodox al acestui an s-au celebrat la data de 30 octombrie, aşadar la mică distanţă în timp faţă de sărbătoarea catolică. De zeci de ani, bănăţenii şi ardelenii păstrează tradiţia de a curăţi şi a împodobi cu flori, încă din ultima săptămână a lunii octombrie, locurile de veci ale dragilor dispăruţi.

În această perioadă, pieţele oraşului devin arhi-aglomerate, oferta de flori de toamnă devine extrem de bogată, iar oamenii cumpără de zor coroane funerare, jerbe, ferigă, lumânări, ornamente din imortele sau cununiţe artificiale.

În cimitirele Timişoarei se smulg buruienile, se mătură, se spală crucile, se strâng gunoaiele şi frunzele uscate, iar pe mormintele astfel pregătite pentru iarnă se pun candele aprinse şi flori. Indiferent de confesiune, lumea se roagă, în această perioadă, pentru odihna sufletelor răposaţilor.

Locurile de îngropăciune devin la 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, destinaţia miilor de oameni care se reculeg lângă crucile celor dragi, membri ai familiei, prieteni şi cunoscuţi plecaţi în veşnicie.

La fel ca în fiecare an, timișorenii au început vizitele pe la cimitire încă din timpul săptămânii proaspăt încheiate, după ce au luat cu asalt piețele orașului în căutare de flori de sezon – crizanteme și tufănele bune de plantat pe morminte – dar și jerbe, coronițe sau chiar coroane funerare menite să împodobească locurile de veci de Ziua Morților.

CITEȘTE ȘI: Angel Tîlvăr este noul ministru al Apărării Naționale. Decretul, publicat în Monitorul Oficial

Oamenii au cumpărat lumânări și candele, respectând vechile obiceiuri bănățene legate de comemorarea dragilor răposați la început de noiembrie, când se cuvine să te reculegi lângă crucile celor trecuți în eternitate, cinstindu-le memoria și amintindu-ți de trecerea lor pe acest pământ.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *