Ziua curățeniei. La acțiunile organizate cu acest prilej sunt așteptați și voluntari timișeni

De cele mai multe ori lăsăm atunci când ieșim la iarbă verde munți de deșeuri, iar autorităţile sunt incapabile să găsească soluţii pentru astfel de probleme.

Sunt cel puţin 1.600 de locuri pline de gunoaie pe o hartă a deşeurilor pusă la punct de o organizație neguvernamentală. Toţi cei care vor o schimbare, o Românie fără deșeuri, sunt invitaţi la ″Ziua Curăţeniei Globale”, în 15 septembrie. Organizatorii speră și sunt convinși că li se vor alătura un milion de voluntari.

Sunt o mulțime de locuri de relaxare, în județul Timiș, unde se găsesc aruncate alandala pungi de polietilenă, pet-uri, deșeuri care se degradează în zeci și zeci de ani: ”E bătaie de joc. Uitaţi şi acolo. A lăsat o pungă şi au venit apoi păsări, au mâncat-o. E teroare”, spun oamenii.

Pe Harta Gunoaielor din România, o aplicaţie făcută de o organizaţie neguvernamentală, apar peste 1.600 de astfel de locuri. În condiţiile în care plasticul are nevoie de 500 de ani ca să se degradeze, oamenii care îl aruncă pe unde apucă fac un mare rău naturii. Mai ales că animelele confundă de multe ori plasticul cu hrana.

Românii nu doar că aruncă pe unde apucă, dar nici nu colectează selectiv. Ministerul Mediului abia a aprobat câteva măsuri care vor intra în vigoare de anul viitor. Acum, rata de reciclare de la noi este mai mică de zece procente, aşa că mare parte din gunoiul pe care îl producem ajunge la groapă.

Cei care doresc să se înscrie, voluntarii care vor fi mobilizați vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare se va realiza cu aplicația de mobil World Cleanup.

Cei care contribuie la conturarea acestei hărți vor putea câștiga premii precum laptop-uri, smartphone-uri și o excursie pentru două persoane în România.

Cartarea se va încheia în data de 2 septembrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns