Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită frumos la Timişoara

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită frumos la Timişoara

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara va marca Ziua Culturii Naționale cu o reprezentație a spectacolului ”Făt Frumos din Lacrimă”, o adaptare după basmul lui Mihai Eminescu, marți, 17 ianuarie, la ora 18.

Scenariul și regia artistică poartă semnătura lui Alexandru Mihaescu, scenografia, pe a lui Bajko Attila, costumele sunt create de Cristina Milea, iar muzica, de Rebeka Adam. Din distribuție fac parte Robert Copoț, Cristian Brătoiu, Mădălina Ghițescu-Petre, Laurențiu Pleșa, Raluca Grumăzescu, Raul Bastean, Cuța Gornic, Olivera Iovanovici, Marko Adzic, Luana Uncruțiu și Octavia Petrișor. Durata spectacolului este de o oră, iar producția se adresează publicului care a depășit vârsta de opt ani.

Asemănător unui poem în proză, basmul ”Făt-Frumos din lacrimă” pretinde o montare pe măsură, într-un limbaj vizual și ludic specific teatrului. Astfel, scenele dinamice, de călătorie, de dialog sau de luptă alternează cu scenele onirice sau cu cele în care sunt prezente păpuși și jocul de umbre, într-o formă elegantă, dar și distractivă.

Supratema basmului este dată de aventurile unui erou, aventuri cu care suntem deja obișnuiți: luptele cu diverse vrăjitoare, înfrângerea acestor obstacole și întoarcerea acasă unde toți vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți.

Întreaga călătorie este o suită de lecții pentru personajul principal, tânărul Făt-Frumos: umanitatea de care dă dovadă dușmanul de moarte al tatălui, însuși faptul că moare și se naște a doua oară prin intervenție divină, confruntarea cu spaima zborului oniric atunci când este urmărit de Miazănoaptea, realizarea că timpul și spațiul nu sunt decât convenții pe care mintea omului le poate înlătura etc. Acestea sunt elementele unei călătorii inițiatice unice în peisajul basmelor pe care vom încerca să le facem vizibile în narațiunea scenică.

În contextul influențelor romantice, cel mai pregnant este impulsul transmis individului că trebuie să plece mereu în căutare de unul singur, în mintea sa, în vise sau în lume și că trebuie să lupte eroic cu stihiile și atunci e posibil să își descopere, până la urmă, sinele și ceea ce iubește.

În același timp însă va fi ușor de observat cum tipul eroului nocturn Făt-Frumos este ajutat la fiecare pas, este inițiat de cei pe care-i întâlnește într-o lume mult mai complexă decât se aștepta să întâlnească, o lume miraculoasă, unde voinicia nu mai este de ajuns și numai astfel, privind cu deschidere, cu mirare, și fiind atent la lecțiile primite poate ajunge pe deplin la maturitate. Evenimentul este susținut de Consiliul Judeţean Timiş.

Filmul ”Dor de Eminescu”, la Tele Europa Nova

Duminică, 15 ianuarie, de la ora 22,30, la Tele Europa Nova se va difuza filmul ” Dor de Eminescu”, realizat de Victor Popa cu materiale din arhiva Fundaţiei Culturale Artmedia din Timişoara. Acesta va fi difuzat în reluare pe acelaşi poist de televiziune luni, 16 ianuarie, la ora 15.

”Cultura timpului, timpul culturii”

Academia Română – Filiala Timişoara, secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Tomâne, Universitatea Politehnica din Timişoara, Biblioteca Academiei Române – Filiala Timişoara, Mitropolia Banatului şi Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului, în colaborare cu Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii Filiala Timişoara, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – Filiala ”Valeriu Branişte” Timiş şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, organizează luni, 16 ianuarie, la ora 11, în aula Filialei Timişoara a Academiei Române (bd. Mihai Viteazu nr. 24), o amplă manifestare dedicată Zilei Culturii Naţionale, cu tema ”Cultura timpului, timpul culturii”.

După cuvântul de întâmpnate rostit de acad. Dan Dubină, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române, vor susţine alocuţiuni Mircea Dumitru, vicepreşedintele Academiei Române (Timpul obiectiv şi timpul verbal. Teme şi probleme actuale în filosofia timpului), arhim. lect. dr. Casian Ruşeţ de la Facultatea de Teologie Ilarion V. Felea Arad, consilier la Episcopia Cransebeşului ( Cultura timpului – privire succintă în lumina nepieritoare a tradiţiei creştin – ortodoxe) şi preot lect. dr. Nichifor Tănase de la UVT şi Mitropolia Banatului (Hristos şi timpul – de la mişcarea umană la odihna divină).

CITEȘTE ȘI: Marea păcăleală cu deducerea lunară de 100 de lei din impozit pentru părinți. Românii rămân de fapt cu 10 lei și multe drumuri de făcut pentru a-i lua

De asemenea, vor fi prezentate cartea ”Istoria literaturii române contemporane din Vest ” de prof. univ. dr. Alexandru Ruja de la UVT, apărută în 2022 la Editura David Press Print şi expoziţia retrospectivă ”Viorel Flora, la jumătate de veac de activitate creatoare”, despre care va face vorbire Todor Doru Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. Grupul vocal Ethos al Episcopiei Caransebeşului va susţine un recital vocal – instrumental pe versuri de Eminescu. Moderatorul întrunirii va fi conf. univ. CS II dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, filiala Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *