Ziua Copilului 2023: O zi liberă pentru privați, minivacanță pentru bugetari

ziua copilului

Ziua Copilului 2023: O zi liberă pentru privați, minivacanță pentru bugetari.

Pe 1 iunie se sărbătorește Ziua Copilului, iar în această zi, așa cum s-a stabilit acum câțiva ani, salariații din România beneficiază de o zi liberă. Astfel, săptămâna viitoare, salariații din mediul privat se vor putea bucura de timp liber joi, când e Ziua Copilului.

În același timp, pentru că în 2 iunie beneficiază de o zi liberă suplimentară, astfel încât să se facă punte între Ziua Copilului și weekend-ul ce urmează, bugetarii se vor bucura de o minivacanță de cinci zile, ce va include și a doua zi de Rusalii.

CITEȘTE ȘI: Înscrierile pentru Regiunea Centru în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au încheiat. Bugetul, epuizat în primele trei minute

În mod tradițional, în data de 1 iunie sunt sărbătoriți copiii, iar din 2016, această zi este și una liberă pentru salariați, potrivit Codului muncii, fără să conteze dacă aceștia activează la stat sau în mediul privat.

De asemenea, de timp liber în data de 1 iunie trebuie să beneficieze toți salariații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.

Anul acesta, Ziua Copilului cade într-o zi de joi, iar următoarea zi liberă de care beneficiază salariații cu program obișnuit de lucru, respectiv de luni până vineri, este a doua zi de Rusalii, care este, de fapt, într-o zi de luni.

Deoarece, după cum s-a stabilit la finalul lui 2022, bugetarii beneficiază de o zi liberă suplimentară în data de 2 iunie, care va trebui recuperată ulterior, aceștia vor avea, la sfârșitul săptămânii viitoare, o minivacanță de cinci zile, care va cuprinde și a doua zi de Rusalii. Practic, vor fi liberi de joi până luni.

Așadar, salariații din mediul privat vor beneficia, săptămâna viitoare, de o zi liberă, iar ulterior, după ce se întorc vineri la lucru, de o minivacanță de trei zile, în timp ce angajații de la stat vor fi liberi timp de cinci zile la rând.

Cu toate că în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă și de Ziua Copilului, care intră, de câțiva ani, în categoria liberelor legale.

Este vorba, mai precis, despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă liberele legale salariaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *