„Zilele Culturii Sârbe la Timişoara”

zile sarbi 2

Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara organizează, în perioada 1-29 noiembrie, cea de-a XIII-a ediţie a unei manifestări menite să promoveze valorile tradiţionale şi a folclorul autentic al sârbilor din Banat.

Timp de o lună, „Zilele Culturii Sârbe la Timişoara” vor aduce în faţa publicului spectacole de muzică şi dansuri populare, expoziţii de fotografie şi pictură, proiecţii de filme documentare şi de lung- metraj, piese de teatru, un salon de carte şi serate literare dedicate tuturor categoriilor de vârstă, toate cu intrarea liberă.

Deschiderea festivă va avea loc joi, 1 noiembrie, la ora 19, în Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, cu prezentarea peliculei „Zaspanka za vojnike”/”Cântec pentru adormit soldații”, în regia lui Predrag Antonijevic, după romanul „Trilogia sârbească”/”Srpska trilogija” de Stevan Jakovljević.

Sala Multifuncțională de la Centrul Cultural al Uniunii Sârbilor va găzdui vineri, 2 noiembrie, la ora 10, simpozionul ştiinţific „100 de ani de evenimente insemnate pentru Sârbii din România”, organizat la un veac de la încheierea Primului Război Mondial.

În 6 noiembrie, la ora 19, în sala festivă a aceluiaşi centru va avea loc un recital de poezie şi muzică intitulat „Stojte galije carske” („Opriți, corăbii împărătești!”), pe tema Marelui Război.

Textele sunt alese de Slavomir Gvozdenovici, iar muzica, de prof. Ioța Bugarschi, momentul fiind gândit ca un omagiu adus soldatului, cu timitere la ostaşii sârbi din România, din zona Aradului, dar şi din Dobrogea, care au luptat în prima conflagraţie mondială.

Participă Corul Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara și actorii Teatrului Sârbesc.

Aceeaşi sală festivă va găzdui, în zilele de 8 şi 9 noiembrie, de la ora 17,30, Salonul de carte al ediţiei, la care vor participa edituri precum Prometej Novi Sad, Аpostrof Beograd, Аdresa Novi Sad, Filip Visnjic Beograd, UKS Beograd, Маtica Srpska Novi Sad,Orfeus Novi Sad, Аrte Beograd, Editura Autoguvernării Sârbe din Ungaria, Editura Uniunii Sârbilor din România, dar şi editurile Brumar şi Axtropos din Timișoara. Tot la Centrul Cultural USR este programat, în 12 noiembrie, la ora 19, Teatros Fest, un spectacol al actorilor amatori din Republika Srpska, care vor prezenta drama „Life”, pusă în scenă de trupa Teatrului Studenţesc din Banja Luka. În 14 noiembrie, ora şi locul rămânând aceleaşi, publicul va avea parte de un spectacol de teatru după romanul „Kapetan Dzon Piplfoks” de Dusko Radovic, transpus scenic de regizorul Marko Adzic și actorii Studioului de teatru „Talija”. În 15 noiembrie, la ora 19, la Galeria Primăriei Municipiului Timişoara va avea loc vernisajul unei expoziţii cu lucrările realizate de artiştii plastici din urbea de pe Bega şi de invitaţii lor din Serbia, Bulgaria şi Italia, în cadrul unei tabere de creaţie desfăşurate anul acesta.

Cei care se vor afla în 17 noiembrie, la ora 19, la Sala „Capitol”, se vor delecta cu un adevărat regal folcloric, un spectacol dedicat tradiției sârbeşti, susţinut de membrii Ansamblului de dansuri AKUD Mladost din Timişoara.

În acelaşi spaţiu şi de la aceeaşi oră, dar în 19 noiembrie, va fi rândul „Tamburașilor Câmpiei Bănăţene” să încânte spectatorii cu muzica lor. Trupa de tamburaşi „Batini Becari” va sărbători cu acest prilej zece ani de activitate, lansând un album, iar oaspeţii serii, Orchestra simfonică a armatei sârbe „Stanislav Binicki”, vor susţine un concert extraordinar. Ultimele evenimente din cadrul manifestării se vor derula în sala festivă a Centrului Cultural USR, de la ora 19.

În 21 noiembrie este programată celebrarea Zilei naţionale a limbii materne sârbe, cu participarea unor profesori şi academicieni din Serbia şi România.
Cei prezenţi vor putea admira o inedită expoziţie de abecedare în limba sârbă, dar şi o ediţie fototip a celui dintâi bucvar sârbesc.

Seara se va încheia cu un concert de muzică clasică, susţinut de prima orchestră simfonică din Pozarevac, „Gvardija”, care sărbătoreşte două veacuri de la înfiinţare.

Seara de 24 noiembrie va fi dedicată unui concert de muzică sacră şi laică susţinut de Corul Mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara şi de invitații din Serbia, membrii Corului „Car Konstantin i Carica Jelena”.

În 27 noiembrie, publicul este aşteptat la proiecţia filmului „Razbojnici Banata”/”Războinicii Banatului”, cu traducere în limba română, iar în 29 noiembrie, la şezătoarea urbană pentru tineret intitulată „Cultura contemporană sârbă la Timișoara”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *