Zeci de persoane spitalizate, în Timiș, din cauza bolii sezonului estival

spital 5

Bolile diareice acute continuă să facă ravagii în rândul timișenilor, numărul pacienților diagnosticați, precum și a bolnavilor internați fiind în creștere față de perioada precedentă.

”În cadrul sistemului de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) pentru săptămâna 8-14 iulie, la nivelul județului Timiș au fost înregistrate 199 de cazuri, din care 125 de către medicii de familie și 74 necesitând spitalizare. Dintre cazurile internate 34 au etiologia precizată și 40 neprecizată, nouă fiind infirmate”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș.

CITEȘTE ȘI: O nouă atenționare de călătorie în Grecia. Care sunt zonele afectate

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara, Virgil Musta, cele mai multe cazuri de BDA au fost cauzate de adenovirusuri și de Rotavirus. ”Pacienții prezintă febră, vărsături și scaune diareice. Principala problemă este că apare deshidratarea, motiv pentru care bolnavii sunt internați în spital pentru reechilibrare electrolitică. BDA este mai gravă la sugari și persoanele în vârstă, precum și la cei cu imunitate scăzută”, a precizat medicul Virgil Musta.

Boala diareică acută reprezintă un grup de afecţiuni infecto-contagioase cu transmitere digestivă prin alimente şi apă. Cele mai grave sunt produse de vibrionul holeric, bacilul dizenteric și salmonella. Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenite din surse nesigure (neautorizate sanitar), a fructelor şi legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite şi păstrate în condiţii neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muşte, gândaci, rozătoare). Toate aceste căi de transmitere sunt purtătoare ale cauzelor bolii, ale microbilor, viruşilor şi paraziţilor.

Afecțiunea debutează de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături și dureri abdominale (crampe, colici). Din cauza pierderilor de apă şi minerale prin scaune şi vărsături apar ameţeli, o stare de slăbiciune marcată de cefalee (dureri de cap) şi oboseală accentuată.
Boala diareică acută poate fi prevenită prin respectarea cu stricteţe a normelor de igienă individuală şi alimentară. În acest scop, specialiștii fac următoarele recomandări: nu consumaţi decât apă potabilă provenită din surse analizate de autorităţile sanitare şi păstrată în recipiente curate şi închise; spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun cât mai des şi obligatoriu înainte de fiecare masă, precum şi după fiecare folosire a toaletei; spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma, sub jet puternic de apă potabilă; fierbeţi alimentele înainte de a le consuma; feriţi alimentele de muşte, gândaci, rozătoare şi păstraţi-le la rece; păstraţi curăţenia în locuinţă, în jurul acesteia, îndepărtaţi zilnic gunoiul menajer; scăldaţi-vă numai în locuri special amenajate în acest scop care sunt supuse controlului sanitar; distrugeţi vectorii (muşte, gândaci, şobolani).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *