Zece laureați în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei Excelenței Bănățene

Zece laureați în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei Excelenței Bănățene

Zece laureați în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei Excelenței Bănățene.

Cea de-a zecea ediție a Galei Excelenței Bănățene, găzduită de Opera Națională Română Timișoara, a validat, într-un cadru ceremonios, activitatea profesională desfășurată de opt personalități din domeniul educației, și de două asociații care au acționat spre binele comunității.

Evenimentul a fost prezentat de Tania Stavilă-Țunaș (realizator de emisiuni la TVR Timișoara) și de Mihai Tatulici (realizator și moderator tv), cei doi completându-și armonios replicile prin emoțiile sincere, nedisimulate și spiritul de glumă, care au ajuns și la invitații prezenți în sală.

De altfel, spre deosebire de clasicele festivități, în care autoritățile publice au un discurs anost, dezgolit de substanță, Gala Excelenței Bănățene din acest an a adus pe scenă oameni care au vorbit liber, deschis, așa cum au simțit că trebuie să o facă.

Organizatorii Galei Excelenței Bănățene sunt Consiliul pentru Excelența Timișoarei (alcătuit din Academia Română filiala Timiș și cele patru universități de stat – UVT, UPT, UMFT, USV) în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România și Asociația Timisensis, cu sprijinul mediului de afaceri.

gala 2 1

Evenimentul a fost deschis cu mesajul transmis de Marele Maestru al Marii Loje Naționale din România, prin prezența secretarului general al asociației, Florian Bîrlea:

”Această gală este un simbol al excelenței sale și al aspirației noastre necontenite de a atinge cele mai înalte standarde. Fiecare laureat de astăzi este o mărturie a acestui angajament neclintit. Aducând omogiu succeselor dumneavoastră, celebrăm, de asemenea, diversitatea și bogăția culturală a acestei regiuni. (…)”

Cu acest prilej, Marele Secretar i-a înmânat președintelui Asociației Timisensis, Darius Jumanca, Ordinul ”Virtute și Credință” al Marii Loje Naționale din România.

Gala Excelenței Bănățene a luat naștere la inițiativa Asociației Timisensis, Timișoara fiind, după București, primul oraș din România care a implementat ideea recunoașterii elitelor locale.

”Distincția primită ne onorează, dar ne și obligă să fim mai activi în spațiul public bănățean. Valoarea trebuie să fie recunoscută în societate. Doar astfel putem să dăm un semnal, atât de necesar, mai ales acum, când foarte mulți dintre tineri aleg să-și desfășoare activitatea pe alte meleaguri (…)”, a spus Darius Jumanca.

Rectorii celor patru universități timișorene, din cadrul cărora provin șapte dintre laureați, și-au construit, fiecare, discursul în jurul unui concept central.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, a ales să vorbească dintr-o perspectivă filosofică, reliefând semnificația cifrei ”10” (ediția zece a galei, zece laureați), amintind, apoi, de Constantin Noica și de a sa ”șenilă a cunoașterii”: ”Într-una dintre cărțile sale, marele filosof Constantin Noica – Scrisori despre logica lui Hermes spunea că cea mai mare invenție a lumii, filosofic vorbind este șenila. Șenila este acel vehicul care așterne drumul. Are fabuloasa caracteristică că, într-un mod înfășurat, duce cu sine drumul însuși. Asta am văzut și la colegii mei, la cei care au parcurs acest drum al cunoașterii și care au găsit, ducând mai departe această șenilă a cunoașterii, acel mixt excelent prin muncă zi de zi, ceas de ceas, între inspirație și transpirație”.

CITEȘTE ȘI: Sărbători, datini, folclor! Spectacol extraordinar la Timișoara

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a fost mai apăsat în cuvântare. După o amplă expunere cronologică a ceea ce a reprezentat Politehnica de-a lungul timpului pentru dezvoltarea științei în zona de vest a țării, Florin Drăgan și-a spus păsul: Dacă anul acesta am vorbit despre excelență, mi-ar plăcea, dacă voi vorbi și anul viitor, să vorbesc despre normalitate. O normalitate în organizarea acestui eveniment. În ultimii doi ani, au fost niște lucruri care m-au deranjat. Dacă zece ani nu s-a observat că rectorul Politehnicii nu vorbește la această gală, poate nu se va observa nici dacă lipsește o universitate…”.

Despre universitatea pe care o conduce și despre cadrele didactice care profesează în cadrul ei, a vorbit, cu multă elocință, Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș: ”Dintre cadrele medicale pregătite de noi, unii ajung la nivel de excelență. Dar oare excelența singură ajută? Nu. (…) Așa cum scrie într-o carte, dacă ai o lumină nu o ascunde în pivniță sau în cămară, ci pune-o în geam, ca să se bucure tot trecătorul, tot așa, cei care au atins excelența au datoria morală să întoarcă societății înapoi ceva.”

Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe ale Vieții Regele Mihai I, a dorit să vorbească audienței despre ”reziliența bănățeană”: ”E foarte important să înțelegem ce înseamnă reziliența sau momentul în care trebuie să fii rezilient și să redresăm niște lucruri în zona noastră, în societatea în care trăim, înainte de a fi prea târziu. Universitățile din Timișoara au înțeles ce înseamnă reziliența, pentru că se bazează pe comunicare.”

Laureații celei de-a zecea ediții a Galei Excelenței Bănățene

Zece premii au fost acordate în seara de 9 decembrie unor persoane valoroase, care fac cinste comunității bănățene, prin activitățile pe care le desfășoară, cu dăruire, cu pasiune, punându-și amprenta în bine asupra celor din jur.

Premiul ”Traian Lalescu” pentru matematică, informatică și științele naturii i-a fost acordat academicianului Ladislau-Nicolae Vekas, cu o impresionantă activitate în domeniul cercetării fluidelor magnetice și aplicații. S-a născut în 1945 în Arad, a absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest, iar o mare parte din activitatea sa științifică sa- desfășurat în cadrul Institutului Politehnic din Timișoara. Din anul 1993 este membru în Comitetul Științific Internațional pentru Fluide Magnetice. Este autor și co-autor a peste 200 de articole în reviste internaționale, cercetările sale fiind de multe ori citate ca puncte de referință pentru alte lucrări științifice.

Tot din partea Politehnicii, a fost premiat și prof.univ.dr.ing. Ștefan Gheorghe Preitl. S-a născut în 1943 la Timișoara, provenind dintr-o familie cu rădăcini de peste 250 de ani în capitala Banatului. Este absolvent al Institutului Politehnic din Timișoara, specializarea electrotehnică, având peste 170 de lucrări publicate în diverse reviste științifice și cărți în domeniul controlului automat. Profesorul Preitl a fost distins cu Premiul ”Traian Vuia” pentru științe inginerești.

Prof. univ.dr. Emanuel Adrian Bratu a primit Premiul ”Petru Drăgan” pentru științe biologice și biomedicale. S-a născut în 1970 la Timișoara, în familia medicilor Bratu. Este absolvent al Facultății de Medicină Dentară  din Timișoara, continuându-și studiile, ca bursier, în cadrul clinicii de chirurgie orală și maxilo-facială a Universității din Viena. Împreună cu părinții săi, deschide una dintre primele clinici din România care acoperă întreaga gamă de servicii stomatologice și este co-autor al primului implant dentar de concepție românească. Cercetările sale în domeniul medicinei dentare au fost publicate în reviste prestigioase din țări precum Statele Unite, Israel sau Suedia.

Premiul ”Gheorghe Ionescu Șișești” i-a fost înmânat prof.univ.dr.ing Dorin Dumitru Camen, absolvent al Facultății de Horticultură din Timișoara, promoția 2003. După o intensă și laborioasă perioadă de aprofundare a studiilor în domeniul biotehnologiilor, incuzând un stagiu la Universitatea Szeged din Ungaria, devine cadru didactic al USV și membru al unor asociații științifice. Co-autor al unui brevet de invenție privind înrădăcinarea pe bază de extract de salcie, în 2016 este ales în funcție de decan al Facultății de Horticultură și Silvicultură (în prezent, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate din cadrul USV).

Violeta Zonte, prof.univ.dr. în cadrul Facultății de Muzică și Teatru a UVT, a fost distinsă cu Premiul Academiei Române. În perioada 2005-2011, a fost director executiv al Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național Timiș. Este autoarea a șase cărți de specialitate, precum și a unor studii și articole de specialitate. Din 2011 până în noiembrie 2023, a fost decan al Facultății de Muzică și Teatru a UVT.

Premiul ”Cornel Olariu” pentru științe sociale, economie și antreprenoriat i-a revenit prof.univ.dr. Irina Macsinga, decanul Facultății de Sociologie și Psihologie din cadrul UVT. În cadrul activității sale universitare, a contribuit la dezvoltarea unor programe de studii, precum și a unor instrumente de evaluare din zona educației. A publicat peste 80 de articole în jurnale științifice recunoscute la nivel internațional, fiind implicată în peste 20 de proiecte naționale și internaționale în domeniul educației și al comportamentului responsabil față de mediu. În calitate de prorector al UVT a implementat sistemul de voluntariat pentru studenți ”peer-to-peer tutoring” și a contribuit la construcția alianței de universități europene UNITA, din care UVT face parte.

Lect.univ.dr. Filip Adrian Petcu, din cadrul Facultății de Arte și Design a UVT, a fost distins cu Premiul ”Eugen Todoran” pentru științe umaniste și arte. Filip Petcu este, totodată, și managerul Muzeului Național de Artă Timișoara. După absolvirea facultății, urmează stagii de perfecționare profesională în domeniul restaurării picturilor cu profesori de renume din Italia și Marea Britanie. În 2023, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș inaugurează primul laborator de restaurare vizitabil din Europa Centrală și de Est, implicându-se în pregătirea unor expoziții precum Paul Neagu, Brâncuși, Victor Brauner, Cultura Cucuteni etc.

Premiul ”Coriolan Brediceanu” îi revine profesorului Daniel Popa, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara. După terminarea facultății, Daniel Popa se reîntoarce în orașul natal, ca profesor la catedra de informatică a Liceului Teoretic ”Aurel Vlaicu” din Orăștie. Rezultatele pe care le obține cu elevii săi îi aduc recunoașterea Academiei CISCO, oferindu-i titlul de Instructor Excelence Expert. Din anul 2003, colaborează cu Comisia Națională a Olimpiadei de Informatică și Comisia Națională a Concursului InfoEducație, devenind inițiatorul Olimpiadei de Informatică Aplicată AcadNet. Este autorul manualului de informatică pentru clasa a V-a (2017), iar mai apoi al  manualelor pentru clasele a VI-a, a VII-a și al unui auxiliar pentru clasa a VI-a.

Asociația Cavalerii Arhanghelului Gabriel a fost distinsă cu Premiul ”Gheorghe Ciobanu” pentru responsabilitate socială. Asociația s-a remarcat prin implicarea îndeosebi în mediul educațional, contribuind, alături de alte structuri, la dotarea școlilor din zona de vest a țării. De asemenea, a distribuit articole medicale și de igienă sanitară Spitalului Județean Arad, Centrului de noapte Arad și Centrului din Săvârșin, precum și alimente, articole de îmbrăcăminte, obiecte casnice persoanelor aflate în nevoi, inclusiv refugiaților din Ucraina.

Premiul ”Eftimie Murgu” pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului i-a revenit Asociației Prin Banat, fondată în 2016. Este una dintre cele mai vizibile asociații care activează în folosul comunității bănățene, având drept scop promovarea patrimoniului cultural din regiune.

În seara de 9 decembrie, excelența a fost pe scenă nu doar prin laureați, ci și datorită gazdei. Conducerea Operei Naționale Române Timișoara a fost și de această dată la înălțime, oferind o serie de momente artistice, prin prestația orchestrei și a soliștilor, care au încântat audiența.

 

Informațiile prezentate referitoare la laureații Galei Excelenței Bănățene au fost extrase din datele oferite de organizatori.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *