Vremea în iarna 2022-2023: veștile despre fenomene extreme și perioadele mai blânde. Primele prognoze ale meteorologilor

Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Cald de Crăciun, frig de Bobotează

Vremea în iarna 2022-2023: veștile despre fenomene extreme și perioadele mai blânde. Primele prognoze ale meteorologilor.

Iarna 2022-2023 va fi în general blândă însă este posibil să fie episoade de vreme severă, cu viscol și temperaturi scăzute, dar și precipitații abundente sau chiar inundații.

Meteorologii Accuweather au prezentat prima prognoză de iarnă pentru Europa. Aceștia spun că există indicii că traseul furtunilor generale din această iarnă va viza în special sudul Europei.

CITEȘTE ȘI: 635 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore, 3 decese. Situația din Timiș

Cea mai mare influență asupra fronturilor atmosferice o va avea La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic, omologul rece pentru El Niño.

O iarnă mai caldă decât media normală va fi în nord-estul Europei și în Scandinavia, iar în Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani sunt anunțate furtuni, vânt puternic și precipitații abundente.

În România sunt anunțate precipitații mai însemnate cantitativ. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est, potrivit estimărilor zilelor cu zăpadă. Sunt vești bune și pentru pasionații de schi. Vor fi condiții pentru sporturile de iarnă și în sezonul ce urmează. Precizările ANM

„Este o estimare timpurie”, a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM. „ În cursul lunii noiembrie, trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, și probabilitatea, chiar dacă mică, de apariție a unor fenomene extreme. Este suficient câteva zile cu viscol sau cu ger, ca să aibă consecințe pentru o mare parte a iernii”, a completat aceasta, la Antena 3.

”Dacă este într-adevăr la nivelul țării noastre un excedent de precipitații pe durata iernii, trebuie neapărat să corelăm acest semnal cu temperaturile, pentru că putem vorbi de un strat foarte consistent de zăpadă sau de precipitații sub formă de ploaie foarte abundente.

Precipitații, excedente în toată această parte înseamnă o activitate ciclonică mai intensă în Marea Mediterană. Acest lucru noi îl privim în România cu mare atenție dacă nu se combină cu pătrunderile reci dinspre Câmpia Rusă, pentru că atunci avem semnalul unui viscol. Deci atunci putem gândi că acest excedent de precipitații e reprezentat de zăpadă”, a mai spus Florinela Georgescu.

alba24

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *