Vom face trei doze de vaccin? Valeriu Gheorghiţă anunţă că se studiază adaptarea serurilor anti-COVID la noile tulpini

Scenariul lui Gheorghiță: Peste 1.500 de cazuri noi de COVID-19 pe zi în septembrie

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini şi, dacă vom avea o prevalenţă crescută a acestor cazuri, ”este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat”. Preşedintele CNCAV nu crede, însă, că va fi nevoie de vaccnare sezonieră împotriva noului coronavirus.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, nu crede că va fi nevoie ca imunizarea contra coronavirusului să se facă an de an, la fel ca la gripă:

”În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

Totuşi, medicul nu exclude ca, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii, să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat.

”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a declarat, la Antena 3, preşedintele CNCAV.

Gheorghiță, despre eficienţa vaccinurilor: Probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun

În legătură cu eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, dr. Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante.

Întrebat, despre imunitatea dobândită după vaccinare şi a afirmat, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”.

Potrivit președintelui campaniei de vaccinare anti-COVID din România, infectările după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.

”Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintr epersoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *