Virusul West Nile, confirmat în vestul țării

west nile

Virusul West Nile a fost confirmat în județul Hunedoara.

Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, analizele unui pacient suspect de meningo-encefalită cauzată de acest virus au fost trimise la laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Experiment social: locuitorii unui sat primesc 2.500 de franci pe lună gratuit

Rezultatele au venit abia acum, iar acestea confirmă infecția cu virus West Nile la pacientul de 73 de ani, din Simeria.

Între timp, o altă persoană, din zona Orăștiei, respectiv satul Bucium, a fost internată în Spitalul Județean Deva, cu aceleași simptome. pentru confirmarea. Bărbatul de 43 de ani a fost internat joia trecută, iar vineri s-au trimis probele la Cluj-Napoca. Deocamdată, în acest caz, rezultatele analizelor nu sunt gata.

Ce este febra West Nile

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar.

Țânțarii se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.

CITEȘTE ȘI: S-a solicitat „Coridor VIP” pe aeroport. Cine aterizează cu un avion privat

Omul este numai gazdă accidentală în acest ciclu. Perioada de incubație a infecției cu virus West Nile la om este cuprinsă între 3-15 zile după înțepătura unui țânțar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături.

O mică parte dintre pacienți pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gâtul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare.

Boala poate dura între 2-5 zile. În mai puțin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita, în general asociate cu febra.

Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea repelentelor și a îmbrăcămintei adecvate pentru a împiedica mușcătura de țânțar sunt principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii.

„Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul județului măsurile pe care trebuie sa le adopte pentru a împiedica dezvoltarea țânțarilor, vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile:

– acțiuni de dezinsecție;
– amenajarea zonelor limitrofe, bogate în vegetație;
– asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă;
– salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

VEZI MAI MULTE PE ziardehunedoara.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *