Vin ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină. Vezi de când

De duminică, vremea se schimbă treptat – se simte o răcorire începând din vestul țării, în timp ce sudul rămâne sub cod portocaliu de caniculă, iar de luni ploile își fac simțită prezența.

 

Ploile vor cuceri treptat toată țara, începând din primele zile ale săptămânii viitoare, spun meteorologii.

„Întotdeauna după un episod atât de intens de caniculă, schimbarea este spectaculoasă. Ploile vor avea caracter torențial. Vor fi cantități mari de apă, pe termen scurt. Din păcate, apa nu va avea timp să intre în sol la o adâncime suficient de mare pentru agricultură”, a declarat pentru Realitatea TV Florinela Popa, director executiv ANM.

Potrivit specialiștilor, ploile torențiale vor fi însoțite local de căderi de grindină și vântul va lua aspect de vitejie.

Ploile de săptămâna viitoare nu vor rezolva debiturile reduse ale unor râuri, inclusiv Dunărea, mai spun meteorologii.

Între timp, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu de caniculă, valabilă în mai multe judeţe din ţară.

Sâmbătă, 15 august, în Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia, vestul Transilvaniei şi în sudul Munteniei, vremea se menţine caniculară, cu temperaturi maxime ce vor atinge frecvent 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Aici se instaurează un cod galben de caniculă.

În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin vor fi temperaturi maxime în jurul valorii de 37 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În aceste zone va intra în vigoare codul portocaliu.

 

Duminică, 16 august, vremea va fi în continuare caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 35….37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, în Câmpia Română şi Câmpia de Vest şi izolat în rest. Aici va fi instituit un cod galben de caniculă.

În judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu vor fi temperaturi maxime de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. În aceste zone, informează ANM, va intra în vigoare un cod portocaliu de caniculă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
gropsian 15 august 2015
Astept detalii