Viiturile au stricat digurile Bârzavei. Lucrări pentru repararea lor și evitarea inundațiilor

Viiturile însemnate din ultimii ani pe cursul Bârzavei  au dus la deterioararea lucrărilor hidrotehnice de amenajare (diguri de apărare, praguri de fund), iar sistemul de apărare din aval care a fost dimensionat în ipoteza funcționării corespunzătoare a polderului Ghertinis a fost depășit, având cotele de protecție împotriva inundațiilor sub cotele de nivel din timpul viiiturilor.

CITEȘTE ȘI: Cutremur puternic în Grecia. Regiune afectată de seism. Video

Pentru ca situația să nu devină dramatică, în cazul în care apele se vor umfla din nou, Administrația Bazinală de Apă Banat și reprezentanți ai DG Regio a Comisiei Europene,ministerului fondurilor Europene, Autorității de management a Programului Operațional Infrastructura Mare, Ministerul Apelor și Pădurilor și alții au verificat în teren amplasamentele cuprinse în proiectelor ”Amenajarea complexă Bârzava și afluenții pe sector Bocșa -Gătaia -Denta, județele Caraș-Severin și Timiș.

Proiectul este propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), pe axa prioritară 5 -implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturaleîn zonele cele mai expuse la risc, protecția împotriva inundațiilor.

Specialiștii ABAB s-au deplasat împreună cu delegația europeană la amplasamentele lucrărilor prevăzute în proiect situate pe tronsonul Bocșa- Denta, incluzând polderul Ghertimiș, care se dorește a fi reabilitat în întregime.

Proiectul ”Amenajarea complexă a râului Bârzava și a afluenților pe sector Bocșa -Gătaia -Denta”, își propune să îmbunătățească capacitatea de atenuarea viiturilorși reducerea riscurilor de producere a inundaților asupra populației pe o lungime de 50 de kilometri, scoțând de sub efectul inundațiilor zona orașului Gătaia și a localităților riverane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
Thales 19 iulie 2019
au furat Bojin si toata adunatura de ''specialisti'' ABAB prea multi bani de la diguri ca sa-si termine Palatul din piata Maria. Era mai important sediul de birouri de lux decat 100.000 de fraieri care traiesc permanent sub riscul de inundatii. Doar niste cretini construiesc diguri avand cota de protecție împotriva inundațiilor sub cotele de nivel din timpul viiiturilor!