Vigilenţa unei profesoare din Timiş a lăsat fără diplome de Bac peste 40 de absolvenţi de liceu. Procurorii au rămas şocaţi când au vizionat înregistrările

Aproape 120.000 de candidați sunt așteptați la prima probă a Bacalaureatului

Vigilenţa unei profesoare din Timiş a lăsat fără diplome de Bac peste 40 de absolvenţi de liceu. Un sfert din promoţia 2015 a unui colegiu a contestat în instanţă eliminarea din examen pe motiv de fraudă, dar rămâne în continuare fără diplome.

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv în 43 din cele 49 procese deschise de absolvenţi şi, cu două excepţii, a constatat că sancţiunea a fost corectă, astfel că tinerii trebuie să mai dea o dată examenul dacă vor diploma de Bac.

În 2015, Colegiul Unirea din Ştei devenea faimos în toată ţara, dar nu pentru performanţele elevilor, ci pentru cea mai mare fraudare a Bacalaureatului. După încheierea tuturor probelor, o profesoară din Timiş, în mâna căreia au ajuns la corectat lucrările de la matematică, a observat că aproape jumătate aveau aceleaşi greşeli. Cum nu putea fi vorba de o coincidenţă, profesoara a sesizat Ministerul Educaţiei.

Membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sălile de examen, constatând că în 10 din cele 14 săli tinerii au copiat pe rupte. Au vorbit între ei, s-au întors unii spre alţii ca să copieze sau pur şi simplu şi-au plimbat foile, totul sub ochii supraveghetorilor.

Drept urmare, 108 din cei 255 absolvenţi au fost sancţionaţi cu eliminarea din examen, ceea ce însemna nu doar picarea Bacului, ci şi imposibilitatea de a repeta examenul mai devreme de două sesiuni.

Frustraţi, 49 dintre cei 108 eliminaţi au contestat sancţiunea în justiţie, cerând să fie notaţi şi, dacă lucrările primesc note de promovare, să li se dea diplome de Bac. 43 din procese s-au încheiat în ultimele două luni la Curtea de Apel Oradea, iar restul de şase au termene programate luna aceasta. Judecătorii au luat deciziile după ce au verificat personal înregistrările video pentru a se convinge dacă tinerii au copiat sau nu.

Din cele 43 de hotărâri judecătoreşti, doar două au fost favorabile reclamanţilor. Toţi ceilalţi 41 de absolvenţi au pierdut definitiv procesul, magistraţii confirmând că aceştia au fost eliminaţi corect din examen, deoarece l-au fraudat.

Se vor putea înscrie la Bacalaureat în această vară, când îşi vor încerca iar norocul pentru a promova examenul maturităţii.

Scandalul de la Colegiul Unirea din Ştei s-a lăsat cu sancţiuni şi pentru profesorii supraveghetori, dar deloc aspre. Dată fiind evidenţa că tinerii nu puteau copia în masă fără complicitatea lor, Inspectoratul Şcolar a decis în octombrie 2015 să concedieze 9 din cei 37 membri ai comisiei de examen din şcoală, iar altor 18 să le diminueze salariile cu 10-15% pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni.

Totuşi, 7 dintre cei daţi afară au fost reangajaţi o lună mai târziu, în urma contestării sancţiunii la Colegiul de Disciplină al Inspectoratului. Pentru 6 dintre ei pedeapsa a fost înlocuită cu diminuarea cu 15% a salariului timp de 6 luni, iar o profesoară a fost „achitată” deoarece la momentul sancţionării era în concediu prenatal. Trei dintre cei 18 profesori cărora le-au fost diminuate salariile din start au dat în judecată Inspectoratul, dar au pierdut procesele.

Sursa: ebihoreanul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vigilenţa unei profesoare din Timiş a lăsat fără diplome de Bac peste 40 de absolvenţi de liceu. Procurorii au rămas şocaţi când au vizionat înregistrările

  1. Foarte bine a facut acea profesoara , scolile au ajuns de tot risul , sint o gramada de scoli cu promovabilitate aproape de zero , la bacalaureat , ar trebui desfiintate , eu cred ca de aceea nu invata elevii , deoarece la profesori nu li se maresc salariile , i a dati le 1000 de euro cel putin salariu , atunci sa vedeti , o gramada de elevi vor deveni doctori in stiintele … , deoarece este nevoie la supermarchet de casiere care sa aiba cel putin studii superioare .

Lasă un răspuns