Câteva mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă la prânz la Viena pentru a protesta împotriva carantinei și vaccinării obligatorii anunțate cu o zi înainte de guvern pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19, scrie HotNews.ro.
Manifestația a fost organizată la chemarea partidului de extremă dreapta FPÖ, chiar dacă liderul său Herbert Kickl, care a fost testat pozitiv cu coronavirus, a lipsit.
Mulțimea, adunată în inima capitalei austriece în apropierea cancelariei, a fluturat pancarte care denunță „dictatura corona” și spune „nu divizării societății”.
Toate sub supraveghere atentă de către poliție, care se temea de sosirea unor huligani sau protestatari neo-nazi.
Printre cei care au cerut „rezistență”, Katarina Gierscher, din provincia Tirol, a condus șase ore pentru a veni și a demonstra.
„Nu este normal să fim lipsiți de drepturi”, deplânge această profesoară de 42 de ani care își ține cei patru copii acasă de câteva luni. „Presiunea la școală este prea puternică”, a spus ea pentru AFP, citând testele PCR efectuate în fiecare săptămână la cursuri.
„Guvernul vrea să ne despartă, trebuie să rămânem uniți”, spune ea.
La o săptămână după ce a carantinat persoanele nevaccinate, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunțat vineri o izolare a 8,9 milioane de locuitori până pe 13 decembrie.
De luni, aceștia nu vor mai avea dreptul să-și părăsească locuința decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Școlile rămân deschise, dar părinții sunt încurajați să nu le ducă la cursuri.
În ciuda reticenței sale inițiale, guvernul va pregăti și o lege care să impună vaccinarea populației adulte la 1 februarie 2022. Cei care vor refuza vor fi supuși sancțiunilor.
Schallenberg și-a cerut scuze celor vaccinați vineri pentru că au fost nevoiți să ia astfel de restricții „drastice”.
El a atacat și „forțele politice din această țară care se opun cu vehemență vaccinării”, denunțând un „atac la adresa sistemului nostru de sănătate”.
Într-un discurs televizat, președintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat cu privire la divizările sociale care ar putea să „se extindă și mai mult”.
„Următoarele câteva săptămâni vor necesita un efort mare din partea noastră. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru a sparge al patrulea val si a preveni următorul”, a insistat el.
Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri nemaivăzute din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecții sunt înregistrate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, sau puțin sub media europeană.
Foto: Kurier