Video: Refugiații de la granița cu Polonia, mutați într-un hangar. Belarus a evacuat taberele

migranti 46

Migranţii dintr-o tabără improvizată care fusese ocupată de până la 2.000 de persoane în Belarus, la frontiera cu Polonia, au fost mutaţi într-un centru logistic din apropiere, a raportat joi seară poliţia de frontieră din Belarus, notează AFP.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua, pe cale să devină un lux. Prețurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

„La 18 noiembrie, toţi refugiaţii din tabăra improvizată de la frontiera dintre Belarus şi Polonia din apropierea punctului de trecere Bruzgi au fost transferaţi, pe bază de voluntariat, într-un centru logistic”, au indicat pe Telegram poliţiştii de frontieră din Belarus. De asemenea, au fost difuzate fotografii cu tabăra aparent abandonată, scrie Agerpres.

Marţi seară, peste o mie de persoane se refugiaseră deja în acest vast hangar din apropierea frontierei, dar alte aproximativ 800, potrivit Minskului, şi-au petrecut noaptea afară, la temperaturi sub 0°C, în corturi sau lângă focuri de tabără. În cele din urmă, aceştia au fost mutaţi din cauza „condiţiilor meteorologice care se înrăutăţesc”. În hangar, migranţii primesc, potrivit poliţiştilor de frontieră din Belarus, „mese calde, haine calde şi produse de primă necesitate”.

Tabăra improvizată a fost ocupată de până la 2.000 de persoane în ultimele zile. Aceasta a fost instalată într-o zonă împădurită, nu departe de punctul de frontieră Bruzgi, unde, marţi, sute de migranţi au înfruntat tiruri de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene din partea forţelor poloneze.

Evacuarea a avut loc după o săptămână de tensiuni crescânde între Belarus şi Uniunea Europeană.
Preşedinţia belarusă a indicat joi după-amiază că în plus, pe lângă această tabără, între 200 şi 500 de persoane erau răspândite de-a lungul frontierei cu Polonia, Lituania şi Letonia.

Minskul a subliniat că, în cursul tratativelor implicându-i pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi pe cancelarul german Angela Merkel, aceasta din urmă a spus că doreşte să obţină de la UE un „culoar umanitar” pentru evacuarea celor aproximativ 2.000 de migranţi din lagăr în Germania, ceea ce Berlinul a dezminţit imediat.

Pe lângă migranţii de la frontieră, alţi aproximativ 5.000 se află în Belarus, potrivit preşedinţiei acestei ţări. După o săptămână de tensiuni crescânde, peste 400 de irakieni au fost repatriaţi voluntar joi, potrivit Bagdadului. Belarus, un aliat al Rusiei şi sub sancţiuni europene din cauza represiunii opoziţiei sale, este acuzat de UE că a încurajat sosirea acestor migranţi pentru a face presiuni asupra europenilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *