Vestul turistic

sarlota 1

Începând din această săptămână, vă prezentăm obiective turistice mai mult sau mai puțin cunoscute din regiunea de vest a României.

CITEŞTE ŞI: Avertisment: Ciclonul Zorbas a ajuns în România

Județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin au o mulțime de locuri minunate, care merită să fie (re)descoperite, încărcate de istorie, cu peisaje de vis și povești pline de farmec.

CITEŞTE ŞI: Bărbat executat în stil mafiot în vestul ţării. A fost legat, bătut, aruncat în apă şi lăsat să se înece

Înainte de a ne îndrepta pașii spre alte meleaguri, mult mai „titrate”, merită să ne aplecăm cu mai multă atenție către ceea ce avem chiar lângă noi, fiindcă nicăieri nu e mai bine ca acasă.

Satul rotund, la doi pași de Timișoara

Astăzi vă propunem o incursiune în zona de nord a județului Timiș, în două sate cu tradiție germană: Charlottenburg (Șarlota) și Altringen.
charlottenburg
Pornind din Timișoara avem de mers 45 de kilometri până la prima destinație: pe drumul județean către Lipova, facem la dreapta din Mașloc, trecem de Remetea Mică și ajungem la Șarlota (Charlottenburg în germană și Sarlotavar în maghiară).

CITEŞTE ŞI: Cristi Borcea şi Valentina Pelinel, nuntă într-o localitate aflată la trei ore distanţă de Timişoara

Satul aparține de comuna Bogda și a luat naștere în anul 1771, fiind construit de coloniștii germani. Așezarea a fost întemeiată cu 32 de familii (171 persoane) imigrate din zona Trento (actualmente în regiunea Trentino-Tirolul de Sud, aflată actualmente în Italia), Lorena și Baden-Württemberg. Charlottenburg a fost construit, ca toate satele comunei Bogda (germană – Neuhof), în anul 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare (1763-1772).

CITEŞTE ŞI: Caz terifiant! Şi-a tăiat gâtul cu flexul când punea gresie! Tânărul de 25 de ani a murit pe loc

Existența i se datorează în principal contelui von Clary und Altringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului.

Satul a fost construit în plan circular, cu diametrul interior de 210 metri. Despre acest ansamblu, Johann Caspar Steube scria în 5 martie 1779, în a treia scrisoare a sa din Timișoara: „… acest sat este singurul sub formă circulară (chorographie).

În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri și șure. Apoi urmează grădina unde se găsește plantată viță-de-vie.

CITEŞTE ŞI: Ora de iarnă 2018. Când se schimbă ora în România?

Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă și nici cu un picior mai distanțată una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit; la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”.

Contele Altringen a denumit acest sat după soția sa, Charlotte, iar la câțiva kilometri depărtare, către Bogda, a mai înființat un sat pentru coloniști, pe locul unei așezări mai vechi (locuită până atunci de români, sârbi și maghiari), căruia i-a dat chiar numele său.
turism timis
Vremurile coloniștilor au apus demult, iar etnicii germani din cele două sate s-au împuținat odată cu trecerea anilor. Cele două sate au devenit, în parte, oaze de relaxare pentru orășenii dornici să lase în urmă zgomotul și agitația, măcar la sfârșit de săptămână.

Liniștea, aerul curat și peisajul cu dealuri domoale nu sunt singurele ingrediente care îl pot îndemna pe călătorul curios să viziteze această zonă, ci și poveștile locului, pe care le poate afla dacă știe să asculte.

Turiștii care vor să încerce o experiență plăcută atât de aproape de Timișoara au la dispoziție posibilități de cazare și masă la Altringen, unde există două pensiuni.

Tarifele de cazare pentru o cameră dublă pe noapte sunt cuprinse între 140 și 170 de lei, micul dejun – 15 lei de persoană, prânzul și cina (trei feluri) – 45 de lei. Se găsesc produse tradiționale și feluri speciale și pot fi organizate evenimente private.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *