Veşti teribile de la meteorologi! Urmează fenomene extreme în Banat şi în alte zone ale ţării

freezing rain

Finalul lunii februarie şi începutul de martie e unul extrem de capriocios în ţara noastră, din punct de vedere al vremii. Şi asta nu e tot.

Meteorologii vin cu veşti teribile. După episodul de ger cumplit, este foarte posibil să ne confruntăm zilele viitoare cu fenomenul de „ploaie înghețată”, pe măsură ce precipitațiile vor fi tot mai mult de ploaie și lapoviță. Ploaia îngheţată va transforma străzile într-un uriaş patinoar. Mare atenție!

Ploaie înghețată se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece și îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: suprafața respectivă o să se alunece foarte tare. Fenomenul de „ploaie înghețată” va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar la sfârșitul săptămânii ar putea afecta și regiuni extinse din Transilvania.

Fenomenul „Freezing rain” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia îngheţată este ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric. Dar pericolul real este acela că șoselele devin patinoare. Atenție, nu confunda ploaia inghetata cu poleiul! Daca patinezi pe polei, poti controla masina imediat ce iesi de pe portiunea respectiva. În cazul ploii inghetate totul, dar absolut totul e sticla, conform Realitatea TV.

Cel mai important și cel mai simplu lucru de facut: daca nu e absolut necesar sa conduci, stai acasa! De obicei gheata se topeste in cateva ore. Gheata si masina nu se impaca deloc, iar in timpul unei ploi inghetate strada devine patinoar. Doar stii cat de greu mergi pe gheata. La fel se intampla si cu masina, scrie stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns