Veşti grozave pentru cei cu credite în franci elvețieni

franci elvetieni1

Românii cocoșați de ratele la creditele în franci elvețieni încep să primească vești bune pentru ei de la instanțele din țară. Tribunalul Vâlcea a admis recent cererea unui debitor de a îngheța cursul de schimb al francului la cursul de la momentul acordării, ceea ce are efect înjumătățirea imediată a ratelor lunare.

Tribunalul Vâlcea nu este prima instanță care decide înghețarea cursului de schimb al francului. La începutul lunii, Tribunalul București a decis îmotriva Credit Europe Bank – bancă cu acționariat turcesc ce deține și instituția financiar nebancară Credit Europe Ipotecar -, însă decizia nu este definitivă.

Judecătoria sectorului 2 a dispus înghețarea cursului și într-un contract al Piraeus Bank, în 21 octombrie, dar decizia poate fi atacată.

Decizii similare, favorabile clienților, au fost luate și de alte instanțe din țară, împotriva unor bănci precum OTP Bank, Volksbank, Bancpost, Banca Românească, însă cele mai multe nu sunt definitive.

Pe de altă parte, practica nu este una unitară la nivelul instanțelor din România, fiind numeroase exemple în care cererile debitorilor au fost respinse.

Parlamentul dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor în valută , la cursul zilei, dar cu un discount pentru debitori. Băncile care vor intra în program vor primi garanții de 50% din valoarea creditului rămas, se arată în proiectul de lege care vizează creditele ipotecare.

Între 2007 și toamna lui 2008, francul elvețian era cotat la 1,9-2,3 lei. Moneda elvețiană s-a apreciat accelerat după 2008 și a ajuns la un maxim istoric în fața leului la începutul lui 2015, când Banca centrală a Elveției a decis să nu mai intervină în piața valutară. În prezent, francul este cotat la 4 lei.

Cum francul elvețian nu e o monedă deloc uzuală în care românii să-și câștige veniturile, riscul valutar s-a concretizat în creșterea gradului de îndatorare a debitorilor și a neperformanței în sistemul bancar.

Sursa: realitatea.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns