Vești bune pentru proprietarii de mașini. Plafonarea polițelor RCA intră în vigoare marți, 11 aprilie

Vești bune pentru proprietarii de mașini. Plafonarea polițelor RCA intră în vigoare marți, 11 aprilie

Vești bune pentru proprietarii de mașini. Plafonarea polițelor RCA intră în vigoare marți, 11 aprilie.

Printr-o hotărâre apărută joi, 6 aprilie și care intră în vigoare mâine, 11 aprilie, guvernanții au stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie. Potrivit actului normativ, tarifele ce trebuie plătite pentru încheierea unei polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) până spre jumătatea lunii octombrie nu vor putea depăși valorile utilizate de fiecare asigurător în parte la sfârșitul lunii februarie 2023.

CITEȘTE ȘI: Tâlhărie ziua în amiaza mare. Reținut după ce ar fi îmbrâncit o femeie, sustrăgându-i geanta

HG 298/2023, ce se va aplica din 11 aprilie, vizează introducerea unei soluții temporare la creșterea prețurilor la polițele RCA din ultima perioadă, inclusiv ca urmare a inflației, dar și la majorarea așteptată a acestora, în urma anunțării retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România, lider de piață în ceea ce privește asigurările RCA.

La modul concret, tarifele de primă maxime pentru polițele RCA vor trebui stabilite, conform hotărârii, de fiecare asigurător în parte, la nivelul celor practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023.

Tarifele plafonate se vor aplica, începând de săptămâna viitoare, timp de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurii, adică până pe 11 octombrie 2023, și doar în cazul contractelor RCA încheiate după această dată.

Totodată, pentru ca prețurile plătite de șoferi să fie cât mai mici, comisioanele de distribuție a polițelor RCA vor fi limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție până în octombrie.

Pentru nerespectarea regulilor cuprinse în hotărâre, respectiv depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite potrivit noilor reguli, și practicarea unui comision de distribuție mai mare decât cel amintit mai sus, asigurătorii vor putea primi amenzi de până la 50.000 de lei.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *