Veste uriaşă de la un epidemiolog timişorean: epidemia este în scădere

Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”

Medicul timișorean Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că în România, epidemia a intrat în etapă de scădere progresivă, cifrele aratând scăderea numărului bazal de reproducere. Astfel, dacă în 10 iulie era 1,21, în prezent a scăzut sub 1.

În ciuda numărului crescut de cazuri noi de COVID-19 și al pacienților aflați în stare gravă, Emilian Popovici spune că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere. Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate. La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum. Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade.

Depinde ce vor face oamenii în continuare. Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a explicat Emilian Popovici.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Veste uriaşă de la un epidemiolog timişorean: epidemia este în scădere

  1. In alte tari, acel numar e 0.36-0.42 si tot considera ca vor sa nu mai existe cazuri deloc. Doar aici se gaseste ziua si mia de infectati si rata de transmisie creste, in timp ce oficialitatile considera ca treaba merge in regres si dau drumul copiilor la scoala. Dubioasa treaba…?!!

Lasă un răspuns