Vatican: Papa Francisc vine în România pe 31 mai. Vizite la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj

papa francisc 3

Ceea ce până ieri a fost un zvon, de astăzi e oficial. Papa Francisc va veni în România, în luna mai a acestui an, la 20 de ani după precedenta vizită a unui Suveran Pontif – Ioan Paul al II-lea la București.

Anunțul oficial a fost făcut de Vatican și de Administrația Prezidențială.

Sala de Presă a Sf. Scaun a anunțat astăzi că papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în România în zilele 31 mai – 2 iunie 2019 (vineri, sâmbătă și duminică) cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj. Vizita Sfântului Părinte are loc la invitațiile primite din partea Președinției, Guvernului și a Conferinței episcopilor din România. Anunțul a fost difuzat vineri de directorul interimar al Sălii de Presă, dr. Alessandro Gisotti. Programul detaliat al călătoriei de trei zile, cu întâlnirile oficiale și programul liturgic, va fi publicat la timpul potrivit, se arată în comunicatul Vaticanului.
Conform datelor oficiale ale Bisericii Catolice, în România sunt 969.118 credincioși, 649 de preoți, și 925 de preoți diecezani. Biserica Catolică este reprezentată în România prin două ramuri: Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică.

În noiembrie, Monseniorul Robu anunța vizita Papei

Arhiepiscopul romano-catolic de București, monsienorul Ioan Robu, a fost anul trecut în vizită la Vatican și anunța vizita Sfântului Părinte.

„Întâlnirea cu Papa a fost lungă pentru că fiecare dintre noi a avut ocazia să vorbească”, a declarat monsienorul Robu, pentru Catholic News Agency.

Deși nu a oferit detalii asupra vizitei de anul viitor, arhiepiscopul Robu a spus că poate anunța că Papa Francisc va veni în România.

„Data și programul nu au fost fixate încă, Sfântul Scaun și autoritățile române vor stabili detaliile într-o viitoare discuție. Și Biserica Ortodoxă va fi implicată în discuții, ca religie majoritară în România. Papa a confirmat, totuși, că va veni în 2019”, a declarat Robu.

Prelatul catolic a declarat că relațiile dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă din România variază în funcție de rit. „Nu sunt tensiuni între ortodocși și catolicii de rit latin”, în timp ce relațiile dintre greco-catolici și ortodocși sunt înghețate, și asta în mare măsură din cauza discuțiilor privind retrocedarea lăcașurilor greco-catolice confiscate de regimul comunist și atribuite ortodocșilor.

În 1948, regimul comunist a scos în afara legii Biserica Greco-Catolică, lăcașurile de cult au fost confiscate, o parte dintre preoți au sfârșit în închisori sau la Canal.

Monseniorul Robu, critici la adresa Patriarhului Daniel

În declarația oferită Agenției de Presă Catolice, șeful Bisericii Catolice nu s-a ferit să-l critice pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a pus în contrast cu precedesorul său, Patriarhul Teoctist.

Robu a invocat momentul de acum aproape 20 de ani, al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România și relația excelentă pe care acesta a avut-o cu Patriarhul Teoctist, atunci când fiecare dintre ei a participat la slujba celeilalte confesiuni.

Dar vremurile s-au schimbat, a adăugat arhiepiscopul, și acele momente nu mai par posibile astăzi. „Patriarhul Daniel, care a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe în 2008, nu a încurajat celebrarea de rugăciuni comune între confesiuni, nici cu catolicii, nici cu alte credințe. Nu a existat nicio slujbă comună în timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor”, afirmă Robu.

Mai mult de atât, în cazul „căsătoriilor mixte între catolici și ortodocși, aceștia din urmă cer trecerea la ortodoxie prin botez pentru a celebra nunta. Uneori, atunci când un catolic este cavaler de onoare la o nuntă ortodoxă, preotul îi cere să se convertească la ortodoxie și să semneze convertirea pe loc”, susține Robu.

După 20 de ani

Pe 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea ajungea la Bucureşti. Momentul a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă, scrie descopera.ro.

”Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunităţi ecleziale, ca şi poporul român. Mulţumesc din inimă Beatitudinii Sale Teoctist Patriarhul României, pentru cuvintele de un venit. Întâlnirea noastră şi momentele de rugăciune pe care le vom împărtăşi sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului Conciliu şi în perspectiva marelui Jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unităţii creştinilor. Doresc ca păstorii şi credincioşii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog şi de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar ci o componentă a vieţii creştine şi a Bisericii”, a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vatican: Papa Francisc vine în România pe 31 mai. Vizite la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj

  1. In contextul sinodului pan ortodox din Creta din vara anului 2017,nu este de mirare reticenta ierarhilor ortodocși fata de vizita papei.poate ca este binevenită cu o conditie:SA FIE O PUNTE DE UNITATE IN CREDINTA IN HRISTOS SI CU HRISTOS.Altfel ar fi din interes si ar fi păcat.opunia mea sinceră de ortodox.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *