Variante şoc în PSD pentru Primăria Timişoara

sediu psd

Suspansul anunţării candidatului PSD pentru Primăria Timişoarei creşte pe zi ce trece. Faptul că nu a fost anunţată, încă, o persoană, este interpretat în două feluri: unii spun că pesediştii prelungesc intenţionat suspansul, tocmai pentru a produce un şoc în momentul anunţului; alţii, mai sceptici, susţin că acel candidat nu există încă, iar partidul trage de timp, până la găsirea unei soluţii rezonabile.

Totuşi, surse din interior spun că s-au testat mai multe piste, dar că nu s-a luat încă o decizie. Totul e foarte complicat, intervin mulţi factori în discuţie, ceea ce face ca decizia să fie greu de luat.

Ovidiu Ganţ
Ovidiu Ganţ

Una dintre variantele care păreau dătătoare de şanse viza „externalizarea” candidaturii, în sensul de a fi aruncată în luptă o personalitate a Timişoarei, care să nu facă parte din PSD, dar să fie susţinută de social-democraţi, în cadrul unei formule mai largi, cu asocaţii civice, ONG-uri şi alte partide, dar în care PSD ar fi nucleul principal.

Surse din conducerea PSD Timiş spun că discuţiile cele mai serioase s-au purtat cu Ovidiu Ganţ, liderul Forumului Democrat al Germanilor din România, în prezent, deputat. O asemenea variantă ar fi copiat, la scară mai mică, candidatura lui Klaus Iohannis la preşedinţia României, după modelul „şi nemţii sunt cu noi”.

S-a plecat de la premisa că populaţia Timişoarei este filo-germană, iar o candidatură a unei personalităţi care să-l copieze pe Iohannis ar putea fura multe din voturile liberalilor şi, implicit, ale lui Nicolae Robu.

Se pare că discuţiile s-au împotmolit, din cauza pretenţiilor lui Ganţ, dar încă nu s-a luat o decizie.

Dan Poenaru
Dan Poenaru

O variantă şi mai spectaculoasă este revenirea în prim-plan a lui Dan Poenaru, fostul „guru” al PSD Timiş între 1995 şi 2004.

Poenaru s-a retras de pe scena politică, imediat după pierderea alegerilor locale din 2004, dar mulţi pesedişti încă îi simt lipsa. De aceea, s-a produs o emulaţie în sensul readucerii lui Poenaru în prima linie a filialei, cel mai probabil drept cap de listă la consiliul local. Evident, fostul „guru” e ieşit din mână, după 12 ani de necombativitate, însă unii pesedişti sunt convinşi că, şi în aceste condiţii, Poenaru e superior multora. „Dan Poenaru poate să fie ieşit din mână, dar şi dacă îl trezeşti noaptea din somn, le ţine lecţie deschisă celor care se presupune că sunt în mână de mai multe mandate.

Ca să nu mai vorbim de diferenţa dintre el şi Traian Stoia, un alt veteran, de exemplu, pentru că nici măcar nu putem face o comparaţie între cei doi”, spune un pesedist cu state vechi în partid. Nici în cazul lui Poenaru nu s-a luat o decizie, dar se pare că acesta nu mai este atât de categoric în privinţa unei „reinventări” politice, pe care până acum o excludea.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

Există şi alte variante, mai puţin credibile, inclusiv aceea a „importării” unui primar din comunele periurbane, controlate de PSD, însă e greu de crezut că se va materializa aşa ceva.

Dacă toate vor pica, Sorin Grindeanu, liderul organizaţiei, va trebui să-şi asume candidatura şi să se lupte bărbăteşte cu Nicolae Robu. Şansele sunt mici, evident (se pare că acest lucru a reieşit şi din ultimul sondaj), dar Grindeanu a fost pregătit vreme de mai bine de 15 ani pentru o asemenea confruntare, primul său mentor fiind chiar profesorul Dan Poenaru…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *