”Vânătoare” de câini maidanezi într-un oraş din Timiş

maidanezi 4

Primarul Sorin Munteanu promite că problema câinilor vagabonzi este pe cale de rezolvare

De ani buni, atât locuitorii cât și turiștii veniți în stațiunea Buziaș sunt efectiv terorizați de hoardele de câini fără stăpân.

Periodic au fost semnalate cazuri în care aceștia deveneau agresivi, în special cu copiii și bătrânii cu deficiențe locomotorii care necesitau baston pentru deplasare, dar și cu bicicliștii.

sorin-munteanuDacă pe perioada verii, patrupedele se ”refugiază” în jurul hotelurilor, în parc și la unul dintre locurile de joacă pentru copii, odată cu toamna, aceștia își mută tabăra fie lângă școală, fie în jurul centrului comercial, în încercarea de a-și asigura hrana. ”Cât timp am lucrat la stațiunea balneară am avut discuții cu fostul primar pe această temă. Turiștilor le era efectiv frică. Am afișat peste tot sfatul de a nu hrăni aceste animale.

Erau câini peste tot, atât în parc, cât și în centrul orașului. Au sărit chiar și pe viceprimar atunci când acesta se deplasa cu bicicleta. La un recensământ efectuat de noi în cele trei localități – Buziaș, Bacova și Silagiu – a rezultat cam 150 de câini fără stăpân. Din păcate, la nivel de oraș, nu există un ONG care să ofere adăpost acestor animale. Noi am fi fost dispuși să găsim un teren și să plătim pentru hrana lor”, spune primarul Sorin Munteanu, care în urmă cu o lună a demarat rezolvarea problemei.

Astfel, din luna noiembrie și până în prezent, nu mai puțin de 59 de câini au fost ridicați de pe străzi de hinghieri și duși circa 40 de kilometri, până dincolo de Timișoara.

”Am încheiat un contract cu Danyflor pentru cazarea a 110 câini fără stăpân care să fie întreținuți permanent până la adopție sau deces. Capturarea patrupedelor a ridicat însă probleme din partea unor așa-ziși iubitori de animale, care îi hrăneau din când în când, însă au refuzat să-și asume îngrijirea lor și să-i ia acasă.
maidanezi1
Am primit numeroase amenințări. De exemplu, la chioșcul de presă erau doi câini de talie mare fără stăpân, iar la amenințările vânzătorului a trebuit să cedăm și să luăm doar unul. În total am luat aproape 60 de câini, însă alții au fost abandonați și le-au luat locul”, susține Sorin Munteanu.

Pentru ca lucrurile să se îmbunătățească, la începutul acestei luni, în colaborare cu un medic veterinar și o firmă de specialitate, autoritățile locale au organizat o acțiune de sterilizare și cipare gratuită a câinilor din gospodării.

Însă proprietarii și-au dat acordul în vederea sterilizării și cipării pentru doar 42 de animale. ”Vrem să mergem pe varianta cu ciparea obligatorie.

Populaţia trebie să cunoască faptul că ciparea și sterilizarea aduc beneficii, în sensul că se poate ţine o mai bună evidenţă a câinilor şi se pot lua măsuri în cazul unor muşcături”, spune primarul localității.

Pentru a ține lucrurile sub control, săptămâna viitoare vor demara procedurile de înființare a Poliției Locale Buziaș, iar patru dintre cei opt agenți ce vor fi angajați urmează să aibă atribuții de patrulare, printre care și identificarea celor care abandonează câini pe domeniul public.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns