Vaccinurile nefăcute la timp pot fi recuperate

vaccin 2

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esențială pentru protejarea sănătății populației, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și să provoace deces.

Specialiștii OMS susțin că importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire și pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici, care încă nu pot fi vaccinați, pe copiii care sunt alergici la ser și pe cei care au un sistem imunitar slăbit.

Epidemia de rujeolă izbucnită în România în 2016, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu ROR, a cauzat până în prezent 38 de decese, toate la persoane neimunizate. Datele de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că 17 decese au fost înregistrate la copii cu vârsta mai mică de 12 luni, ceea ce înseamnă că nu puteau fi vaccinați, pentru că imunizarea antirujeolică se face la vârsta de un an.

De aceea, medicii spun că vaccinarea persoanelor din jurul copiilor care nu pot fi imunizați este foarte importantă pentru protejarea acestora. Astfel, este prevenită apariția epidemiilor, deoarece cei vaccinați nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci și pe cei din jur care, din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate, nu pot fi imunizați.

Totodată, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că este important ca, în cazul în care nu au fost făcute la timp, vaccinurile neefectuate pot fi recuperate pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile care pun viața în pericol. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul și poliomielita. Pentru copiii cu vârsta sub cinci ani există riscul să dezvolte complicații serioase și chiar să moară, atrag atenția experții.

În România, vaccinarea nu este încă obligatorie, însă Ministerul Sănătății a aprobat un calendar național de imunizare, care prevede că, încă din primele ore de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii ar trebui vaccinați.

Printr-un programul național sunt efectuate gratuit, în maternitate sau de către medicul de familie, mai multe imunizări: vaccin antihepatitic B (administrat în primele 24 de ore de viață), BCG (la două – șapte zile), vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B și pneumococic conjugat (la două luni, la patru luni și la 11 luni), vaccin ROR (la 12 luni și cinci ani), vaccin DTPa-VPI (șase ani) și vaccin diftero-tetanic (14 ani).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns