”Vaccinarea este singura soluție de revenire la normalitate”, a declarat, la Timișoara, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

”Vaccinarea este singura soluție de revenire la normalitate”, a declarat, la Timișoara, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

Prezent la Timișoara pentru promovarea campaniei naționale ”Vaccinare și testare pentru învățare!”, inițiată de Ministerul Educației, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Sorin Ion a participat la o dezbatere tematică împreună cu directorii unităților de învățământ din Timiș, cadre medicale și reprezentanți ai altor instituții publice de învățământ.

Evenimentul, desfășurat conform normelor legale în format mixt (cu prezența fizică a 25 dintre participanți și a unui număr mai mare în online) a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș la Universitatea de Vest din Timișoara.

”N-am venit să țin un discurs, ci să lansez o invitație la dialog. Obiectivul nostru este întoarcerea la școală. Pentru a ne întoarce la școală – centrul eforturilor noastre din ultima perioadă, de a fi cât mai mulți la școală fizic – sunt trei condiții: vaccinare, testare, respectare a regulilor. Școlile sunt printre locurile cele mai sigure din țară, pentru că facem tot posibilul ca acolo să respectăm aceste reguli.

În ceea ce privește vaccinarea, în acest moment, aproape 50 la sută din personalul din învățământ este vaccinat cel puțin cu prima doză, dar asta nu înseamnă că este un număr mulțumitor, pentru că avem pretenții de la noi înșine.

În ceea ce privește testarea elevilor, dacă analizăm cifrele, mai bine de un milion de teste sunt distribuite în școli, dar gradul lor de utilizare este în jur de 2-3 la sută, deci este o problemă. Cauzele sunt multiple: multe unități de învățământ nu au cabinet medical, nu au personal medical alocat, cel puțin în mediul rural.

Există localități în țară în e care nu există nici măcar un medic de familie. O mare problemă o avem cu acceptul părinților care nu își dau acceptul pentru aceste teste. Ne-am dori și teste mai puțin invazive. Sperăm ca mentalitățile să se schimbe și testarea să devină un lucru normal”, a precizat secretarul de stat Sorin Ion.

” Am vrea să aducem educația înapoi la școală. Vaccinarea este cel mai important lucru din perspectiva imunizării și pentru revenirea la școală. La nivelul județului Timiș rata de vaccinare a personalului din învățământul preuniversitar este între 50 și 55 la sută”, a punctat inspectorul școlar general Marin Popescu, în timp ce rectorul UVT Marilen Pirtea a concluzionat că în ceea ce privește colectivul din universitate, imunizarea prin vaccinare a fost percepută pozitiv: ”Cadrele didactice din Universitatea de Vest sunt, în cea mai mare parte, vaccinate”.

Pe de altă parte, directorul DSP Timiș, Flavius Cioca, a atras atenția asupra importanței prevenției. ”Prevenția suportă îmbunătățiri în România. Îndemnul meu pentru fiecare dintre dumneavoastră e în direcția vaccinării, cu vaccinurile care sunt disponibile. Dacă ne vom vaccina, vom avea, pe lângă beneficiul protecției personale și a celor din jurul nostru, și alte beneficii – de călătorie, de acces în anumite facilități”, a explicat reprezentantul instituției sanitare.

Pe tema importanței vaccinării au avut intervenții și Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara, dar și medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase din cadrul aceleiași instituții, invitați în cadrul conferinței, care, în esență, au adus în discuție problematica conștientizării imunizării prin vaccinare din partea populației, nu doar a actanților din învățământ.

În cadrul conferinței, secretarul de stat a lansat și alte subiecte de discuție, precum bursele elevilor, digitalizarea educației, abandonul școlar, programele naționale din educație, concursul pentru directori din unitățile de învățământ. Din sală, au fost ridicate întrebări legate de salarizarea cadrelor didactice, planurile-cadru pentru învățământ, evaluarea elevilor prin prisma probelor scrise de la simulări sau stigmatizarea profesorilor nevaccinați, secretarul de stat răspunzând, punctual, la fiecare dintre acestea.

”Ne așteptam ca gradul de vaccinare să fie puțin mai mare. Suntem oameni educați în învățământ și ar trebui să avem pretenții de la noi înșine. Timișul este puțin peste media națională la procentul de vaccinare”, a concluzionat secretarul de stat Sorin Ion.

Dincolo de dorința exprimată pentru revenirea în bănci a elevilor după încheierea vacanței de primăvară, obiectiv care ar putea fi mai ușor de realizat prin imunizarea populației prin vaccinare, oficialul a confirmat, ulterior, pentru reprezentanții presei, că va fi organizată o sesiune specială pentru Evaluarea Națională și că se are în vedere înființarea unei școli virtuale începând cu anul școlar viitor, pentru elevii care, din motive medicale, nu pot fi prezenți la școală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns